Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Statsbibliotekets digitale og klassiske services på DB’s årsmøde 2013
For biblioteker
Navigation
 

Statsbibliotekets digitale og klassiske services på DB’s årsmøde 2013

Udgivet 20. marts 2013

Marie Karkov, projektmedarbejder, Statsbiblioteket

DBs årsmøde 2013 satte fokus på bibliotekets rolle i den digitale tidsalder. I Statsbibliotekets stand informerede vi politikere, biblioteks- og kommunale ledere, medarbejdere samt andre interesserede om de af vores biblioteksservices, der kan føres ind i den nye tidsalder: Bibzoom, Lektier Online, e-artikler og AV-Pakken. Al snakken handlede dog ikke kun om de nye services. Vi oplevede også en efterspørgsel på information om Statsbibliotekets klassiske services.  Statsbiblioteket fortsætter diskussionen om bibliotekssektorens fremtid på folkemødet på Bornholm.

Hugo Skou, Statsbiblioteket, i dialog med en arrangør på standen, inden årsmødet gik løs.

Bibzoom og Lektier Online: Statsbibliotekets velkendte services til fremtidens bibliotek
Meget er sket det forgange år. Bibzoom har været i vælten, og Lektier Online kan ikke længere rubriceres under nye ukendte services. Det var tydeligt på årsmødet, hvor de interesserede rettere kom med specifikke spørgsmål til benyttelsen af de to, eller fortalte os, hvordan de allerede blev brugt lokalt. Disse projekter er konkrete eksempler på Statsbibliotekets digitale satsning til fremtidens bibliotek: udviklingen af digital musik og kulturformidling til den danske befolkning samt udviklingen af et digitalt læringsmiljø til landets børn og unge.

AV-Pakken: Hvordan er det nu med de forskellige abonnementer?
Flere blandt de besøgende kendte allerede til AV-Pakken men ikke til de nye muligheder for abonnement.  Vi informerede de interesserede om den lille, medium og store model for abonnement – alt afhængigt af behovet hos det enkelte bibliotek. AV-Pakken muliggør brugen af musik, film og tv i bibliotekets offentlige rum i overensstemmelse med rettighedshaverne af den benyttede kultur. Formålet med AV-Pakken er at gøre biblioteksrummet mere attraktiv på legal vis. Aalborg Bibliotekerne fortalte os i den henseende, at de via AV-Pakken satser på at gøre lokalbibliotekerne uden betjening mere attraktive (eller mindre uhyggelige i den mørke vintertid) ved at afspille lyd i biblioteksrummet.

Carsten Nicolajsen fra Sønderborg Bibliotek og Flemming Munch fra Statsbiblioteket

E-artikler: Statsbibliotekets digitale indsats med videnskabelige og populære tidsskriftsartikler
Det blev tydeligt på årsmødet, at der eksisterer en stor interesse blandt bibliotekerne for e-artikler. Flere besøgende spurgte til Statsbibliotekets arbejde med digitale artikler til lånerne. Vi informerede om vores indsats på området, hvor vi først har sendt elektroniske forskningsartikler og nu også artikler fra populærtidsskrifter direkte til lånernes mailboks.

Fjernlån af fysiske materialer: Statsbibliotekets klassiske service med verdensudsigt og teknologisk forankring
Selvom årsmødet fokuserede på de digitale bibliotekssatsninger, eksisterede der blandt de besøgende også interesse for at vide mere om Statsbibliotekets klassiske services. Kan Statsbiblioteket eksempelvis skaffe fysiske materialer fra stort set alle lande? Det svarede vi selvfølgeligt bekræftende på.  Og kan Statsbibliotekets it-system kommunikere med folkebibliotekernes? Statsbiblioteket kan automatisk opdatere folkebibliotekernes fjernlånssystemer vedrørende hovedparten af Statsbibliotekets interurbanudlån. De fysiske materialer spiller stadig en vigtig rolle for folkebibliotekerne.

Else Refstrup, Vibeke Nielsen, Niels Kjær Frey og Marie Karkov, Statsbiblioteket

Folkemødet på Bornholm: Vi fortsætter diskussionen om bibliotekernes fremtid!
På DBs årsmøde informerede vi tillige om Statsbibliotekets deltagelse i folkemødet på Bornholm, hvor bibliotekssektoren vil fortsætte diskussionen om bibliotekernes rolle og fremtid i den digitale tidsalder. Find os til folkemødet, og vi fortsætter de spændende debatter. Hvilken rolle skal bibliotekssektoren spille fremover? Og hvilke services skal vi tilbyde borgerne i fremtidens bibliotek?

Tak for et godt årsmøde – vi ses forhåbentligt på Bornholm – og til næste år i Statsbibliotekets stand til DBs årsmøde!