Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Studietur til Toronto: En uge med fuldt program og skiftende vejr
For biblioteker
Navigation
 

Studietur til Toronto: En uge med fuldt program og skiftende vejr

25. oktober 2007

Af Ida Schrøder

Fra den 8. til den 14. oktober var 19 personer fra den danske og norske bibliotekssektor på studietur til Toronto. Studiets mål var biblioteker i et multikulturelt samfund. Vores 5 dages ophold bød på lige så mange og forskelligartede inputs, som vejret nåede at skifte, imens vi var der.

I denne artikel giver jeg et stemningsbillede og et kort rids af studieturens indhold og oplevelser.

Ankomst i tropisk varme

Selvom vi var udmattede, da vi ankom, kunne vi ikke modstå en halv times spadseretur og middag på Torontos havnefront – det var 29 grader og solskin! Da solen var gået ned, og vi stadig ikke frøs, var der ingen tvivl om, at vi alle nød en af årets varmeste sommeraftener. Dagen efter, tirsdag den 9. oktober, skulle det blive regn og temperaturerne ville falde, og desuden ventede et tæt program med besøg på Toronto Reference Library, otte oplæg og rundvisninger.

En varm og professionel modtagelse

Tirsdag morgen blev vi ført fra hotellet, gennem regnen, over til undergrundsbanen og videre til Toronto Reference Library af Jane Pyper, som er direktør for ”Policy, Planning and Citywide Services” på Toronto Public Library. På biblioteket blev vi varmt modtaget af bl.a. manageren i samme afdeling, Barry Short, som har lagt et kæmpe stykke arbejde i at arrangere et professionelt, lærerigt og alsidigt program, som involverede en del mere end 16 medarbejdere. Jeg ved, at det var mere end 16, for jeg havde taget Peter Beier chokolade med til 16, og det var desværre langt fra nok til alle…

“Diversity our strength” (Torontos motto)

På studieturens første arbejdsdag blev vi introduceret til biblioteksstrukturen i Toronto og deres mål og services. Toronto Reference Library er hovedbibliotek for 99 filialer, som servicerer en befolkning på ca. 2,5 mio., hvoraf 50 % er født udenfor Toronto. Der tales mere end 100 sprog og siden 1996 har 60.000 ”newcomers” årligt bosat sig i Toronto. Det viser sig i gadebilledet, hvor alle (også en dansk turist) opfattes som canadiere, uanset etnisk oprindelse. Det er denne befolkningssammensætning, der gør Toronto til et verdenskendt og anerkendt multikulturelt samfund. Det er også denne historie, som får borgmesteren for Toronto, David Miller, til at bygge videre på byens motto: ”Diversity is a tremendous strenght to our city and a prerequisite for development”.

Biblioteker i et multikulturelt samfund

I alle lag af Torontos offentlige og politiske system er der konsensus om, at bibliotekernes rolle som ”Welcoming spaces”, der anerkender og accepterer alle borgere, er en uundværlig faktor i Torontos multikulturelle samfund. Bibliotekerne deltager aktivt i integrationsarbejde – bl.a. ved at lave partnerskaber med lokale og nationale aktører, og i fællesskab tilbyde undervisning i engelsk som andetsprog, materialer om jobsøgning og sprogtilegnelse, rådgivning og vejledning om samfund og job samt webservices med informationer til nye borgere.

Samtidig er bibliotekernes tilbud naturligt rettet mod en multikulturel målgruppe. Eksempelvis hedder første mål i Toronto Public Library Plan 2004-2007 : ”Provision of collections, programs and services for our diverse communities to promote reading, literacy and learning”. Det realiseres bl.a. ved, at en stor del at bibliotekernes kulturelle tilbud oversættes og foregår på mange sprog. Oversatte markedsføringsmaterialer, ”multicultural collections”, fejring af kinesisk nytår og ramadan, Dial-a-story, flersprogede webtjenester er blot nogle eksempler på multikulturelle og flersprogede tilbud fra Torontos biblioteker.

Forøget diversitet i de canadiske byer: Bibliotekernes bud

Anden del af studieturens program bød på en konference afholdt af Canadian Urban Libraries Council i samarbejde med Toronto Public Library med overskriften ”Increasing Diversity in Canadian Cities: The Public Library Response”. Udover en reception på 54. sal med en smuk udsigt over Toronto omfattede konferencen bl.a. højt profilerede talere så som den tidligere canadiske general guvernør, Adrianne Clarkson og nuværende borgmester for Toronto, David Miller. Budskabet gennem hele konferencen var, ikke overraskende, at de canadiske biblioteker spiller en vigtig rolle ved modtagelsen af nye borgere, i integrationsprocessen og som multikulturel institution.

På en uge blev det vinter

Da vi lørdag eftermiddag stod foran hotellet og ventede på vores transport til lufthavnen, var vi alle fyldt til randen med nye inputs, forundring og inspiration til videre arbejde. Vi var trætte, vi frøs og havde travlt med at komme hjem. Som Mikkel Heldén-Hegelund, der deltog i studieturen, siden har formuleret det: ”Det var skidegodt – der var knald på, men det skal der også være, når man tager af sted på den måde.”

Programmet var fyldt, men hvad er resultaterne? I to efterfølgende artikler giver jeg mere detaljerede referater af turens to programdele, hvor læringspunkter og emner til inspiration vil være i fokus.