Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / På eventyr i Teheran
For biblioteker
Navigation
 

På eventyr i Teheran

Udgivet 23. juni

 

KasserkassekasseKasserKasser

Fotos af de persiske bogkasser, der før havde transporteret te.

Af Eva Fahnøe Buch

Eva Fahnøe Buch og Zeynab Bahramian fra BiblioteksCenter for Integration har på ny rejst ud i verden for at finde materialer til de danske biblioteker. I denne artikel går turen til Teheran, hvor de sammen med millioner af andre besøgte The 24th Tehran International Bookfair.


Vejen til Teheran

I 2010 tog BiblioteksCenter for Integrations udsendte for første gang på indkøbstur til Teheran i forbindelse med den store bogmesse, der afholdes dér i maj måned. Dengang havde rejsen karakter af pionerarbejde. Vi var på ukendt grund. Hvor stor var bogmessen? Hvordan var udvalget? Kunne vi også skaffe musik og film med de nødvendige tilladelser? Og ikke mindst: Hvordan fik vi samlet de titler sammen, som vi udvalgte, og sendt dem til Danmark? Der var virkelig tale om et eksperiment med mange ukendte faktorer. I år var vi anderledes erfarne efter det gode forløb, som vi havde sidst.  Vi vidste, hvad vi kunne forvente, og havde hjemmefra kunnet forbedre arbejdsgangene betydeligt, men en vis usikkerhed er der altid, om det hele nu vil lykkes.

Millioner til bogmesse

Bogmessen i Teheran er enorm og breder sig ud over et kæmpe område. Messen blev i år besøgt af ca. 5,5 millioner mennesker, og det kunne mærkes. Der var trængsel. Hallen, hvor størstedelen af messen foregår, er stadig under konstruktion. Mange unge under uddannelse benytter messen til at erhverve engelsksprogede lærebøger og i det hele taget få indblik i det store udbud af persiske udgivelser. Der er ca. 3.500 forlag repræsenteret, og langt størstedelen er persiske, så der er et imponerende udbud inden Zeynabfor skøn- og faglitteratur for voksne og børn – både oversatte og på originalsprog.

 

Foto: Zeynab Bahramian fra SBCI og de nyankomne materialer.

På jagt efter bøger og rettigheder

Vi købte flere prisbelønnede persiske romaner og et bredt udsnit af faglitteraturen. Der var mange gode børnebøger at vælge imellem, bl.a. gamle fortællinger i nye, fine udgaver og Rasmus Klump på persisk. Vi besøgte forskellige film og musikproducenter for at skaffe cd’er og dvd’er, og det lykkedes at få de titler, vi skulle bruge, med de nødvendige tilladelser. Dette er yderst vigtigt i forhold til at låne materialerne ud og stille dem til rådighed på nettet. I år købte vi primært DVD’er og ikke VCD’er, så billedkvaliteten og formidlingsmulighederne har også fået et løft.

Uden om censuren

Før messen har alle titlerne på bogmessen været gennem censuren, men det forhindrer ikke, at udgivne romaner trækkes tilbage på messen og stande lukkes ned. Som supplement til indkøbene i Teheran indkøber vi et antal titler udgivet i andre lande af eksilforfattere. Man kan f.eks. ikke købe cd’er med kvindelige kunstnere i Iran, så også inden for musik køber vi et antal titler udgivet i andre lande for at sikre bredde i materialeudvalget.                                                             

Priserne var generelt steget i Teheran men er stadig konkurrencedygtige. Vi har allerede modtaget materialerne, hvilket er uhørt hurtigt i forhold til tidligere, og alt var i skønneste orden.

Vi gør film og musik tilgængelig på www.bibzoom.dk World så hurtigt som muligt.