Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Tv-brug til debat – netværksmøde den 9. maj
For biblioteker
Navigation
 

Tv-brug til debat – netværksmøde den 9. maj

Udgivet 15. maj 2012


Af Benedikte Hørlyck

Onsdag den 9. maj trodsede en flok biblioteksmedarbejdere fra hele landet forårsregnen og mødtes til netværksdag på Statsbiblioteket om digitale virkemidler i det fysiske rum. Dagen stod i tv-mediets tegn og diskussionslysten var stor – ingen tvivl om, at tv-mediet på den ene side er nemt og ligetil for de fleste, men at det på den anden side er en stor udfordring at bruge skærmen aktivt og som del af en bevidst indretningsstrategi på bibliotekerne.

Mere end tænd og sluk?
På programmet var tre engagerede oplægsholdere, der bidrog med perspektiver på tematikken fra meget forskellige vinkler. Først på dagen fortalte Christian Søndergaard Christensen fra Kulturstyrelsen om udviklingen af AV-Pakken. Deltagerne fik indblik i forhandlingerne bag tv-rettighederne og mulighed for at diskutere konkrete brugsscenarier. Dernæst holdt lektor Thomas Bjørner fra Aalborg Universitet et spændende oplæg om tv-forbrug og kunsten at omsætte dagligdagens tv-rutiner til dynamiske tv-vaner i bibliotekernes rum. Bjørner viste blandt andet eksempler fra biblioteker i udlandet, hvor man har integreret tv på forskellig vis.

Tv-forelæsninger og Tour de France
Efter frokost zoomede vi ind på konkret brug af en programserie, nemlig Danskernes Akademi fra DR2, som Dorthe Gærup Nielsen fortalte om. Danskernes Akademi bliver til i et parløb mellem universiteterne og DR og har til formål at gøre ekspertviden tilgængelig for danskerne. Redaktionen arbejder for at øge samarbejdet mellem akademiet og bibliotekerne yderligere, så her var rig lejlighed til at byde ind med forslag og ønsker. I den afsluttende diskussion efterlyste flere deltagere eksempler på best practice fra bibliotekernes hverdag og blandt andet blev muligheden for at invitere til arrangementer omkring sommerens store sportsbegivenheder vendt.

Vi skal bruge hinandens erfaringer
Der er mange potentialer og udviklingsmuligheder at få øje på, men det kræver en målrettet indsats fra bibliotekerne at udnytte tv-mediet til fulde. Det er en opgave, vi kan løfte i fællesskab, så det enkelte bibliotek ikke starter fra bunden hver gang de digitale virkemidler inddrages. Her kommer netværksmøderne netop ind i billedet som det oplagte sted at dele sine erfaringer, tanker og idéer. Arbejdet hen imod at bruge tv aktivt til at berige de fysiske omgivelser er en igangværende proces, som netværksdagen gjorde sit til at bidrage til.

Vi er snart klar med en dato for næste åbne netværksmøde og ser frem til endnu en inspirerende dag.