Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Undgå at indberette lokaliseringer til Danbib på materialer lånt fra BiblioteksCenter for Integration
For biblioteker
Navigation
 

Undgå at indberette lokaliseringer til Danbib på materialer lånt fra BiblioteksCenter for Integration

9. august 2007

Artikel af Kirsten Christensen, Bibliotekar, BiblioteksCenter for Integration  

Det har vist sig, at flere biblioteker uforvarende kommer til at indberette lokaliseringer til Danbib på materialer lånt fra BiblioteksCenter for Integration. Når det sker, risikerer biblioteket at modtage bestillinger på materiale, der er lånt i depot, og det er ikke hensigtsmæssigt, f.eks. med hensyn til rettidig aflevering, erstatninger m.m.

Undgå derfor at indberette lokaliseringer i Danbib på BiblioteksCenter for Integration materiale.

Sådan modtager biblioteket depoter og depotfiler

Når BiblioteksCenter for Integration (SBCI) udnoterer et depot, sendes der automatisk en e-mail til det låntagende bibliotek. Mailen indeholder tre filer: en vejledning.pdf, en depot.iso2709 og en depotpakkeliste.txt. Der går nogle dage, inden depotet er fremme, fordi det bliver sendt med kørselsordningen.

Klargøring af materialet, når filerne er indlæst

Depot.iso2709 indeholder de bibliografiske poster på hver titel i et depotlån. Denne depotfil gør det lettere for bibliotekerne at lægge de bibliografiske oplysninger ind på hver titel frem for at skulle downloade hver enkelt post fra Danbib eller foretage interimistiske registreringer. Depot.iso2709 indlæses i det lokale bibliotekssystem på samme måde som DBC's ugeleverancer.

Sådan undgår biblioteket lokalisering i Danbib

I flere bibliotekssystemer eksporteres nyindgået materiale automatisk til Danbib, og får påført det lokale biblioteks lokalisering i Danbib. Mange biblioteker er allerede vant til, at f.eks. materiale fra lokalsamlinger, registreringer af skolebibliotekers bøger m.m. ikke skal have lokalisering i Danbib, og derfor undgår, at disse lokaliseringer indberettes. Det samme skal ske for materiale lånt fra SBCI

Hvordan biblioteket skal beholdningsregistrere for at undgå at få lokaliseringen i Danbib, afhænger af bibliotekssystemet.

SBCI foreslår følgende procedure:

For brugere af bibliotekssystemet DDElibra:

  • Indberetningerne af DDElibra poster sker på grundlag af oprettelsesdato og dato for ændring af en post - ikke accessionsdato angivet i posten.
  • For at undgå indberetning af lokalisering til Danbib, skal man i stedet for i 'trimmefilen' for udtræk af lokaliseringer til Danbib angive, at SBCI’s poster ikke skal indberettes.
  • Fremgangsmåden er beskrevet i DDElibras vejledning for indberetninger til Danbib.

For brugere af bibliotekssystemet Aleph:

  • Hvis SBCI’s poster registreres som en speciel filial og det defineres, at materiale i denne filial ikke skal indberettes, kan de undgå at blive indberettet til Danbib.
  • Se i øvrigt vejledningen til den specifikke Aleph version vedr. indberetninger til Danbib.

For brugere af bibliotekssystemet Integra:

  • Posterne skal beholdningregistreres på en hyldeliste, der ikke afleverer lokaliseringer til DanBib.

For brugere af andre bibliotekssystemer:

Der må være tilsvarende måder at undgå indberetning af posterne til Danbib.

Læs mere om depot.iso2709, beholdningsregistrering i det lokale bibliotekssystem, statistik og returnering af materiale i den vejledning, der følger depotet.

Hvis ovenstående har givet anledning til spørgsmål skal I altid være velkomne til at kontakte Kirsten Christensen på kchr@statsbiblioteket.dk eller på tlf. 4473 4623.