Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Unge prøver kræfter med demokrati og digital dannelse
For biblioteker
Navigation
 

Unge prøver kræfter med demokrati og digital dannelse

Udgivet 25. januar 2016

Af Vibeke Nielsen, Statsbiblioteket


Elever i Horsens, Ishøj og Gribskov deltager i et projekt, der skal give dem bedre demokratisk og digital dannelse gennem afprøvning af det lokale demokrati. Folkebiblioteker, boligsociale projekter og skoler samarbejder i demokratiprojektet om at inddrage unge i demokratiske processer med digital dannelse som tema.

Danske unge er blandt dem i verden, der ved mest om demokrati, men de har en lavere valgdeltagelse end resten af befolkningen. I dette projekt vil vi invitere dem til at deltage i de demokratiske processer, så de kan afprøve systemet ved at arbejde med noget af det, der er tættest på deres egen hverdag: digitale medier.

Den demokratiske proces er samtidig en kulturbærende værdi, der skal medvirke til at forhindre unge fra udsatte boligområder i at blive forført af radikaliserende bevægelser.

Aktiviteter for eleverne

I marts 2016 starter projektet for alvor for eleverne, hvor der bliver afholdt en fælles elevdag med fokus på digital dannelse. Eleverne bliver efterfølgende undervist i de demokratiske processer, hvor det boligsociale projekt og det lokale folkebibliotek støtter op om undervisning.

Efter undervisningsforløbet skal eleverne deltage i et rollespil om det lokale demokrati i byrådet.
Rollespillet er en vigtig del af projektet, da det giver eleverne mulighed for at deltage aktivt i de demokratiske processer. Underviser Sidsel Bringsjord fra Strandgårdsskolen i Ishøj siger ” Mine elever har lært om demokratiet i undervisningen, men de har behov for at afprøve det i praksis”.

Projektet afsluttes for eleverne med en lokal konference med udgangspunkt i projektets temaer som ’unge og demokrati’ eller ’digital dannelse’.

Temadag for fagfolk

Der vil i maj 2016 blive afholdt en temadag for alle interesserede om projektets resultater og erfaringer. Der vil komme mere information om temadagen i løbet af foråret.

Du kan læse mere om projektet på hjemmesiden eller kontakt projektleder Vibeke Nielsen for yderligere information.

BiblioteksCenter for Integration er overordnet projektleder på projektet, der har modtaget støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens udviklingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.