Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2010-1 / 'Adgang til digitale ressourcer truet'
For biblioteker
Navigation
 

'Adgang til digitale ressourcer truet'

Udgivet 14. oktober 2010

Af Helle Brink

Overskriften på den 9. nordiske fjernlånskonference var denne gang udvidet med temaet 'Reference & Collection Developement'. Det skete i tråd med det nye amerikanske initiativ 'Rethinking Ressource Sharing Initiative'. Det afspejler ligeledes betegnelsen for det danske FORFRA = Forum for Fjernlån, Reference og Accession under Danmarks Forskningsbiblioteksforening.

Betaling for fjernlån

I løbet af to døgn var der mere end 25 indlæg på konferencen – fra produktpræsentationer fra OCLC, Relais International, SUBITO, British Library, Goportis og Ebsco – til statusoplæg på forskellige projekter i de nordiske lande. Herunder Bookbridge fra Sverige/Danmark, danske biblioteker i WorldCat og en ny-organisering af finske forskningsbiblioteker. Sidstnævnte er begrundelsen for, at flere finske biblioteker nu tager betaling for fjernlån.

'Innovative Resource Sharing Service'

Der var indlæg fra flere organisationer med undergrupper, der har fjernlån og accession på programmet. Herunder Poul Erlandsen, KB, der er formand for 'Rethinking-initiativet'. Her har man offentliggjort en række statements i form af spørgsmål/udsagn, der kan anvendes af alle fjernlåns- og udlånsafdelinger som oplæg til diskussion.

 

Erlandsens indlæg tog udgangspunkt i, hvordan KB og danske biblioteker lever op til manifestet og kan ses her: http://www.nrl.fi/nordicILL2010/erlandsen.pdf

Når den eneste læser er forfatterens mor

Keynote-talen var et meget velformuleret og udfordrende indslag fra Mike McGrath, tidligere leder på British Library (BLDSC) og nu redaktør af 'Interlending & Document Supply'.

Mike McGrath indledte med at slå fast, at de fleste artikler kun blev læst af forfatteren og dennes mor! Men derudover talte Mike McGrath under overskriften: 'Weathering the Storm – Document Supply in a Time of Change” og lagde klart op til et af konferencens omdrejningspunkter:

Hvordan skaffer vi adgang til e-ressourcer for det størst mulige publikum, hvordan skruer vi licensaftaler sammen, og hvordan kan vi arbejde videre med adgang også via ”pay-per-view” og fjernlån af/fra e-ressourcer.

Fjernlån fra e-ressourcer?!

Mike McGraft hæftede sig i sit oplæg også ved følgende paradoks: 'supreme ironi that technology allow greater access and visibility but restrictions threatens to lock away digitised content.'

Det lyder næsten selvmodsigende med fjernlån fra e-ressourcer men er et voksende problem i alle typer biblioteker, idet slutbrugerne kan se og ønsker adgang til mere og mere, mens copyright-aftaler og licenser ikke er gearet til dette behov. Viden bør i stedet ses som et offentligt gode, der tilhører alle, lød synspunktet: 'fri adgang er udgangspunktet og kommercielt brug kræver en undtagelse'.

Smuk arkitektur krydret med rock

Konferencen foregik på et smukt, arkitekttegnet konferencecenter på en halvø i den finske skærgård. Der var desværre for lidt tid til at nyde omgivelserne. Dog vil jeg fremhæve en reception mandag aften på det meget smukke Aalto Universitet (tegnet af ham selv), hvor en stilig biblioteksdirektør bød velkommen til dejlig mad og vin – for derefter sammen med en anden biblioteksdirektør og tre bibliotekarer at iføre sig cowboybukser og kasket og skubbe hele selskabet i gang med en forrygende omgang rock-musik. Det har vi ikke set tidligere ... :-)

De fleste indlæg kan nu opleves på:
http://www.nrl.fi/NordicILL2010/programme.htm