Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2010-1 / Danmark indtager 3. plads i den regionale fjernlåns-liga
For biblioteker
Navigation
 

Danmark indtager 3. plads i den regionale fjernlåns-liga

Af Helle Brink

Stort set alle aspekter af det internationale fjernlånssamarbejde var på dagsordenen, da det såkaldte OCLC EMEA Regional Meeting i februar måned fandt sted i Leiden i Holland.

På baggrund af det tætte samarbejde mellem OCLC og de danske biblioteker, der afspejles i aftalen om eksport af alle danske beholdninger til WorldCat, var også repræsentanter for de danske biblioteker inviteret til møde i den nyorganiserede EMEA region.

På baggrund af den voldsomme ekspansion i deltagende biblioteker og bibliotekskataloger har OCLC valgt at gå ”global” og opdele verden i tre regioner, hvor EMEA står for ”European, Middle East and Africa”, hvor de to andre er Nord- og Sydamerika og Asien, Australien og Oceanien.

72.000 biblioteker i 171 lande

Der er nu godt 72.000 biblioteker i 171 lande, der er kunder hos OCLC på forskellige niveauer, og i WorldCat er der 53,8% ikke-engelsksproget materiale. Regionerne styres af regionsråd med årlige møder. I forbindelse med disse møder vælges repræsentanter til 'Global Council', og i år blev en dansk repræsentant indvalgt: Poul Erlandsen fra Det Kongelige Bibliotek.

'Web scale'

Mødet i Leiden strakte sig over to dage med indlæg: Herunder en beretning fra organisationen OCLC med status og strategi, hvor den store udfordring er at ekspandere hele organisationen 'web scale' – altså at målestokken for udvikling er i 'net-størrelse', når man går fra det lokale til det globale. Hovedtesen var ”design forward”, og Jay Jordan, præsident for OCLC, ville gerne citeres for 'change is not mandatory – either is survival'. Der var også indlæg (key note) om 'cloud computing' og indlæg med fokus på udviklingen af bl.a. management services i OCLC.

Danmark i front

Der var arrangeret forskellige workshops, bl.a. om 'Record Policy' - altså hvem ejer de bibliografiske poster, og hvad må man med dem? I en workshop om fjernlån i regionen bad vi om tal for fjernlån i landene i EMEA, og til vores store overraskelse ligger Danmark på 3. pladsen i hele regionen i antal fjernlån.

Det er tankevækkende, at Danmark – på trods af sin lidenhed i areal – er en meget vægtig spiller i det internationale lånesamabejde, og at vi hermed har en ny platform til at optimere og samarbejde omkring fjernlån i regionen.

Fra kunde til medlem

Danmarks biblioteker er nu blevet medlemmer af OCLC i modsætning til tidligere, hvor vi nøjedes med at være kunder. OCLC lægger meget vægt på at være en medlemsorganisation, men forskellen for os står endnu ikke lysende klar. Dog er der ingen tvivl om, at vi som medlemmer kan få øget indflydelse på de områder indenfor OCLC, som danske biblioteker har interesse i.

Helle Brink, Statsbiblioteket, udgør sammen med Leif Andresen, Styrelsen for Bibliotek og Medier og Per Mogens Petersen, DBC, styregruppen for 'Projekt danske biblioteker i WorldCat'.