Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2010-1 / 26.000 deltagere - indtryk fra ALA bibliotekskonferencen i Washington
For biblioteker
Navigation
 

26.000 deltagere - indtryk fra ALA bibliotekskonferencen i Washington

Udgivet 19. august 2010

ALA 1

Som pendant til det danske BibZoom.dk udstillede OverDrive.com 'The Digital Bookmobile',
der udbyder musik, film, lydbøger og e-bøger via bibliotekernes hjemmesider.

Af Else Refstrup

Den sidste uge i juni stimlede ikke mindre end 26.000 deltagere sammen i Washington D.C. til konference i den amerikanske biblioteksforening ALA. Til sammenligning deltog 3300 på sidste uges IFLA konference i Göteborg.

ALA er verdens ældste og største biblioteksforening, hvilket konferencen også tydeligt bar præg af. Deltagere fra hele verden, dog primært fra USA, var med. Konferencen bestod af et stort ud bud af diverse biblioteksrelaterede emner. Lige fra det meget faglige og juridiske omkring copyright og elektroniske ressourcer til et mere muntert indslag om bibliotekarers beklædning og fordomme i relation hertil.

Faglig respekt for det danske fælleskatalog

Fra Danmark bidrog vi med et indlæg om bibliotek.dk i Worldcat. Et projekt, som nyligt er sat i drift og muliggør, at danske materialer kan søges og bestilles via Worldcat i stort set hele verden. Projektet er kørt som et samarbejde imellem Styrelsen for Bibliotek og Medier, DBC og Statsbiblioteket. Der var stor interesse for projektet. Som vi også har oplevet tidligere i international fjernlånssammenhæng, er der i høj grad faglig beundring for fælleskataloget i Danmark og de muligheder, det giver for gensidig udnyttelse af ressourcer.

I umiddelbar tilknytning til konferencen var der etableret en udstilling, hvis størrelse i rigeligt omfang modsvarede deltagerantallet. Udstillingen omfattede biblioteksinventar, administrative systemer, bøger, tidsskrifter, musik og film i fysisk og elektronisk form m.m.

ALA 2

 

 

 På billedet ses, hvad der svarer til knap 20 % af udstillerarealet.

Pendant til BibZoom.dk

Som pendant til det danske BibZoom.dk udstillede OverDrive.com 'The Digital Bookmobile', der udbyder musik, film lydbøger og e-bøger via bibliotekernes hjemmesider. Udbuddet på musiksiden er dog mere snævert end i Danmark. Der er p.t. adgang til 10.000 albums. Princippet er, at bibliotekerne i stedet for en fysisk cd, køber adgang til et album for ca. 80 kr. pr. stk. I modsætning til den service, vi udbyder herhjemme, er der den begrænsning i den amerikanske version, at et album samtidigt kun kan udlånes i det antal, som biblioteket har købt. Dvs. har biblioteket købt to albums vil en tredje forespørgsel  komme i kø, indtil et af de øvrige to udlån udløber.

OverDrive.com var meget interesseret i principperne bag det danske BibZoom.dk, og de har endnu ikke været i stand til at forhandle lignende vilkår på plads med diverse indholdsleverandører og rettighedshavere.

Overordnet set var den samlede udstilling præget af stor professionalisme og engagement, og der blev i bedste amerikanske stil netværket på kryds og tværs imellem de faglige seancer.