Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2010-1 / Jukeboks på bibliotekerne
For biblioteker
Navigation
 

Jukeboks på bibliotekerne

Udgivet 3. februar 2010

Af Jens Hjørne

mediejukebox_artikelillustration.

I følgeskab med foråret dukker der syv ”jukebokse” op på ligeså mange biblioteker rundt omkring i landet. Jukeboksen, kaldet Mediejukeboks, indeholder gratis musik, lydbøger og podcasts samt adgang til et udvalg af digitale biblioteksydelser. Projektet Mediejukeboks skal afsøge og afprøve mulighederne for en fysisk præsentation af bibliotekernes digitale tilbud.

Hvad er der indeni?
Mediejukeboks indeholder en mængde ”frikøbte” musik- og lydbogsfiler, som bibliotekskunderne frit kan afspille, overføre og dele. Filerne udskiftes undervejs i de seks måneder som forsøget er berammet til. Der er tale om materiale fra den danske top 100 for musik og lydbøger. Mediejukeboks tilbyder desuden download af podcasts fra Musikbibliotek.dk’s Hørbar samt almindelig webadgang til netmusik.dk, Netlydbog.dk. og Basepoint Medias webshop.

Synlige digitale tilbud
Hensigten med projektet er at synliggøre bibliotekernes digitale tilbud så de fremstår levende og tilgængelige, i første omgang i selve biblioteksrummet, men på sigt er det naturligvis ambitionen, at denne eksponering kan flytte ud af biblioteket og møde de potentielle kunder på banegårde, butikscentre og hvor biblioteket måtte ønske at markedsføre sine tilbud.

Spydspidsprojekt
Projekt Mediejukebox er støttet af Styrelsen for Bibliotek og Medier og hviler på et nært samarbejde med netmusik.dk. Sidstnævntes voldsomme vækst i forretningsvolumen har muliggjort fordelagtige vilkår, herunder for distributionen af frikøbte produkter. Projektet repræsenterer derfor en spændende ”spydspids” i arbejdet for bibliotekernes muligheder for distribution af digitale services.

Syv biblioteker
I første omgang deltager syv biblioteker i projektet, men ambitionen er naturligvis at konceptet skal udbredes til flere biblioteker. Først skal vi dog forsøge at danne et billede af hvordan og hvor meget et tilbud som Mediejukeboks rammer bibliotekskundernes behov og ønsker.

Designfase
Lige nu pågår arbejdet med at designe brugerfladen og selve mediejukeboksens udseende. Det sker i samarbejde med Basepoint Media, som dels leverer Mediejukeboksens hardware og software og dels er leverandør af de frikøbte musikfiler og lydbøger.

Forårsklar
De syv Mediejukebokse er klar til opstilling på tilsvarende syv biblioteker rundt omkring i landet i april 2010. Herefter skal det blive spændende at se om de bliver taget grundigt i brug af kunderne og om formidlingen af bibliotekernes digitale produkter har fundet nye veje. Den forsøgsvise opstilling af Mediejukeboks forventes i første omgang at vare 6 måneder.

Projektgruppen er;
Jytte Bræmer, Bibliotekschef Bibliotekerne i Fredericia Kommune, er leder af Projekt Mediejukeboks, imens gruppens medlemmer udgøres af medarbejdere fra hvert af de syv biblioteker i projektet; Casper Madsen, Randers Bibliotek. Mogens Skov, Esbjerg Kommunes Biblioteker, Mogens Larsen, Silkeborg Bibliotek, Flemming Lippke, Bibliotekerne i Fredericia Kommune, Jørgen Schaarup Hansen, København Kommunes Biblioteker, Per Juul Nielsen, Herning Bibliotekerne. Jens Hjørne, Statsbiblioteket, er koordinator på projekt Mediejukeboks.

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte projektgruppen v. Jens Hjørne