Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2010-1 / Mere fra netværket – Fjernlån – nu og i fremtiden (2)
For biblioteker
Navigation
 

Mere fra netværket – Fjernlån – nu og i fremtiden (2)

Udgivet 8. december 2010

nyhedsillustration_fjernlånsnetværk

Af Else Refstrup og Helle Brink.

Netværket afholdt møde på Statsbiblioteket i november, og vi bringer anden del af en serie på tre beretninger om indhold og diskussion fra mødet. Denne gang om udvidelse af det danske lånesamarbejde, og praktisk information om kørselsordningen – også i Norden.

Netværkets formål er at danne et forum for videns- og erfaringsudveksling i bibliotekernes lånesamarbejde.

40 nye biblioteker i lånesamarbejdet
Mødet bragte en god lejlighed til at byde nye samarbejdspartnere velkommen. Bibliotekerne ved professionshøjskolerne er fra 2010 at betragte som lovbiblioteker og indtræder dermed officielt i det danske lånesamarbejde. Per Steen Hansen, leder af VIA region Midtjylland, var blandt dagens oplægsholdere og fortalte om skolernes organisation, faglighed og biblioteksbetjening og udfordringerne ved 34 betjeningssteder fra Thisted til Horsens. Professionshøjskolerne omfatter primært de mellemlange videregående uddannelser som eksempelvis sygeplejerskeuddannelsen, læreruddannelsen, ergoterapeut etc.

Sygeplejerskeuddannelsen i Århus
Trine Nedergaard Jensen fra biblioteket ved Sygeplejerskeuddannelsen i Århus fortalte om nye procedurer og overvejelser ved indtrædelsen i lånesamarbejdet. Generelt bliver restriktionerne på udlån fra de omfattede biblioteker lempet, om end der fortsat er fokus på betjeningen af egne studerende. Trine dokumenterede, hvordan interurbanudlånet fra bibliotekerne for de mellemlange videregående uddannelser til landets øvrige biblioteker er i vækst. Oplæggene blev efterfulgt af livlig debat, hvor en af konklusionerne er at de studerende er brugere på begge typer biblioteker, og at tilfredsstillende betjening af dem kræver et tæt samarbejde mellem de pågældende bibliotekstyper

Kørselsordningen
Også bibliotekernes kørselsordning blev diskuteret. Det blev understreget, at der er ressourcer at spare ved at benytte den nordiske kørselsordning, som mange slet ikke kendte eksistensen af. Styrelsen for Bibliotek og Medier har til knudepunkterne i den nationale kørselsordning udsendt brev om, at aftalen med Landstrygeren er forlænget et år – inkl. aftalen med kørsel til Sverige og Norge. Den nordiske aftale indebærer, at fjernlån og kopier til nordiske biblioteker sendes med den danske kørselsordning – der afleverer og udveksler materialer på et knudepunkt i Malmö. Materialerne køres herefter til de svenske og norske biblioteker der er med i aftalen – og for de øvrige materialer sørger den ”nordiske” køre-entreprenør for videreforsendelse.

Næste møde planlægges
Netværket ”Fjernlån – nu og i fremtiden” forventer at træde sammen igen til marts i det nye år, og der er allerede punkter på dagsordenen; Praksis med Z39.50 og ITEM ORDER. Hvordan ser beskederne ud, når vi kommunikerer fra elektroniske låneservices fra DBC, Folkebibliotekerne og Statsbiblioteket. Invitation vil blive udsendt til netværkets medlemmer. Evt. henvendelser om netværket kan rettes til Helle Brink.