Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2010-1 / Opskriften på succes - Statsbibliotekets kontaktdag 2010
For biblioteker
Navigation
 

Opskriften på succes - Statsbibliotekets kontaktdag 2010

Udgivet 26. maj 2010

Af Jens Hjørne

Ny energi
Library Bypass og Pissegratis!... folkebibliotekerne møder udfordringer i et omfang og tempo som ikke tidligere er set. Kerneydelser udsættes for direkte konkurrence på markedsvilkår, og brugerne kræver personaliserede tilbud nu og hér. Hvordan tackler vi disse udfordringer? Skal biblioteket genopfindes og i givet fald hvordan? Hvor ligger nøglen til nytænkning og ny energi til bibliotekssektoren?

Statsbiblioteket inviterede 20. maj til det årlige kontaktmøde for landets folkebiblioteker. Denne gang med fokus på hvad vi kan lære fra erhvervslivet. Overskriften var ”Opskriften på succes - hvad gør de bedste bedre, og hvad kan vi bruge det til?”.

Statsbibliotekets læsesal dannede ramme om en formiddag med inspirerende indlæg. Dagens oplægsholdere var Jonas Ridderstråle og Caroline Søeborg Ahlefeldt-Laurvig-Balle. Begge med fingeren på pulsen i erhvervslivet - svenske Ridderstråle internationalt og Caroline i den danske forretningsverden.

ridderstraale

Om lidt er vi dummere!
Mængden af viden i verden stiger eksponentielt. Mængden af den viden vi hver især besidder stiger (i bedste fald) lineært. Målt på denne skala behersker vi, minut for minut, en mindre og mindre del af den mængde viden som omgiver os. I helhedens optik bliver vi altså dummere og dummere, som tiden går. Fremtiden tilhører derfor 'nørderne'. De som forstår at fokusere og at specialisere sig.

Det var blot én af de mange skarpe og kærligt provokerende pointer, som Jonas Ridderstråle serverede i et energisk og humoristisk indspark til, hvordan vi takler en verden der kompliceres eksponentielt i et accelererende tempo.

Dr. Jonas Ridderstråle. Jonas er en af verdens mest fremtrædende og respekterede foredragsholdere indenfor business management. Siden sit gennembrud med bestselleren Funky Business i 2000, har Jonas været et prominent medlem af en ny generation af erhvervsguruer.

Jonas gav tre fokuspunkter, hvor vi kan finde energi og værktøjer til at navigere succesfuldt i en verden med stigende udviklingstempo og tilsyneladende kaos;

  • Du skal gå fra ”MIG” til ”OS”. Diversitet og samspil skal have råderum. En succesfuld organisation beror ikke på ledelsens fulde overblik. Den næres ved medarbejdernes talent og diversitet.
  • Du skal ikke forudsige femtiden. Du skal skabe den. Fremtiden kan alligevel ikke forudsiges. Så hvorfor ikke skabe den selv.
  • Du skal finde din kernekompetence – ikke slide dig til at efterligne andres succes. Den korteste vej til succes ligger i dit sande talent. Find det!

Vi kan jo tænke os disse råd henvendt til bibliotekerne.

caroline

Det bedste jeg. Det bedste du. Det bedste os
Succes grundlægges indefra. Det bedste i dig kan fremme det bedste i andre, dine kolleger, din organisation og din verden. Dagens anden oplægsholder Caroline Søeborg Ahlefeldt-Laurvig-Balle leverede et personligt og nærværende bud på, hvad der gør de bedste bedst. Udgangspunktet var Carolines egen karriere og erfaringer.

Legebarn af Lego
Caroline beskrev en løbebane, som startede med stiftelsen af Danmarks første internetbureau, Mousehouse, og Space Invaderes, en it-uddannelse på pionerbasis, hvor hun med ildhu og engagement blev spottet og sponsoreret af Lego, som hun nu fungerer som bestyrelsesmedlem for.

Legos blik for og satsning på det legende og innovative menneske er et eksempel på, hvor du kan finde vigtige ressource- og dermed konkurrenceparametre for moderne mennesker og virksomheder. Det at have personlige drømme og værdier kan overføres til virksomheder.

Som medarbejder eller leder skal du have din person med i det, du gør. Det er ikke tilstrækkeligt at være en ”RoadRunner” som satser på rent tempo og sammenbidt indsats. Du skal have din personlighed, dine værdier og dit liv med. Hvis du lykkes med det, har du fundet den bedste version af dig. Dermed har du også en god chance for at få de bedste versioner frem i dine medarbejdere, dine kolleger og din virksomhed.

Innovation, dialog og partnerskab
De to oplægsholdere spandt dermed indirekte videre på Statsbibliotekets direktør Svend Larsens velkomst, hvor han understregede Statsbibliotekets rolle som innovativ samarbejdspartner for folkebibliotekerne og indbød til et fortsat frugtbart samarbejde.

Som en markering af det innovative, gav områdedirektør Flemming Munch et indblik i Statsbibliotekets fokusområder som national overbygning for folkebibliotekerne, med særlig vægt på det kommende digi-bib.dk. Den nye digitale portal tjener som eksempel på et udviklingsprojekt, som både kan demonstrere handlekraft og en samarbejdende bibliotekssektor.

Se mere om kontaktdagen 2010