Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2010-1 / Publikum forkæles ved ny indretning
For biblioteker
Navigation
 

Publikum forkæles ved ny indretning

Udgivet 4. november 2010

Den nye indretning SB

Af Gry Dinesen

Statsbiblioteket satte fokus på indretning af publikumsarealer ved et velbesøgt møde tirsdag 26. oktober. De 60 deltagere fik både en gennemgang af husets nye servicecenter og hørte om forskellige nyindretninger af folkebiblioteker landet over - fra Sindal Bibliotek til Bibliografen i Bagsværd.

Nyindretning af kundeområder

Processen med nyindretning på Statsbiblioteket har været længe undervejs og har involveret flere projekter: Definition af visioner, brugerundersøgelse, projektstyring, implementering og uddannelse af medarbejdere.

Det var områdedirektør på Statsbiblioteket Flemming Munch, der ridsede baggrund og beslutningsprocesser op, mens projektmedarbejder Gry Dinesen præsenterede det konkrete projekt både på papir - altså en gennemgang af hele fornyelsen - samt i praksis - ved en rundvisning.

Brugerne ønskede både flere gruppearbejdspladser og individuelle pladser med arbejdsro, men de fokuserede også meget på Statsbibliotekets rolle som mødested. Fra ledelsesmæssig side har der samtidig været et ønske om effektvisering og forbedring.

Opdeling i zoner skaber overskuelighed

Konceptet for indretningen er udviklet af en ekstern konsulent og bygger på et princip om zoneopdeling – opdeling der skaber en overskuelig indretning, og gør det let at faseopdele projektet. Pålagte besparelser fra finansministeriet i juni 2010 forsinkede processen, men Flemming Munch fremhævede, at Statsbiblioteket hellere vil opdele projektet i flere bidder end at ændre konceptet.

På grund af besparelser har Statsbiblioteket valgt at gennemføre Projekt Ommøblering i flere faser. 22. september åbnede bl.a. et nyt servicecenter på 1. sal.

Fra Sindal til Bagsværd

Arkitekt Dorthe Andersen fortalte under eftermiddagens program om, hvordan hun - inden hun påbegynder en ny opgave på et bibliotek - tegner et rids af lokalsamfund, brugere, bygning og andre specifikke karakteristika.

Dorthe bruger farvesætning til at markere forskellige funktioner i biblioteket, som gør det lettere for publikum at orientere sig.

Hun fremhævede bl.a. et mindre 'trick': vælg et farvestærkt gulvunderlag, hvis der ikke er råd til at udskifte et trist loftsparti. Gulvet giver genskær i loftet, og man vil på denne måde opnå en effekt.

Se i øvrigt

Deltagerne modtager senere et længere referat direkte pr. mail.

Referat og præsentationer vil også senere være at finde på http://www.statsbiblioteket.dk/forbiblioteker/nationale-netverk/det-fysiske-rum

 Med sans for detaljen   Deltagere 26.10.10