Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2010-1 / Status på fjernlån - videndeling i fokus på netværksmøde
For biblioteker
Navigation
 

Status på fjernlån - videndeling i fokus på netværksmøde

Udgives 11. maj 2010

Af Else Refstrup

Torsdag 22. april fandt 3. møde i Fjernlånsnetværket sted på Statsbiblioteket. Denne gang deltog 38 fjernlånsmedarbejdere fra 31 forskellige biblioteker. Siden sidste møde er der kommet tre nye biblioteker med i samarbejdet.

Fjernlånet stiger stadig

Vi indledte som vanligt med lidt statistik fra Statsbiblioteket, og endnu engang kunne vi konstatere, at fjernlånet er i vækst. En stigning på syv procent fra 2008 til 2009. Statsbiblioteket varetager ca. 100.000 fjernlån årligt, hvoraf halvdelen er for de danske folkebiblioteker.

Formiddagen bød på diverse nyheder fra henholdsvis DBC og Statsbiblioteket, lige fra planerne om at udvide den elektroniske artikelservice til også at omfatte ugeblade og andre tidsskrifter end de videnskabelige til det nye bibliotek.dk.

Fortsat videndeling er vigtig

Netværket er meget aktivt, og vi havde derfor en del punkter på dagsordenen, som var stillet af deltagerkredsen. Der var en livlig debat om fjernlån af e-bøger og afgifter for lån fra biblioteker i Norden.

Efter frokost var der gruppedrøftelser om fjernlånskompetancer, hvordan de bibeholdes lokalt i takt med, at et større antal fjernlån automatiseres. Der var mange aspekter og erfaringer på banen: Gode råd om skriftlige vejledninger, storrumskontorer for fjernlånsmedarbejderne (med videndeling for øje) og biblioteker som bevidst har fravalgt denne spidskompetance og som sender alt videre til centralbiblioteket eller Statsbiblioteket.

ArticleFirst

Siden sidste møde har kolleger i Esbjerg, Århus, Vejle og Odense gennemført en mini-undersøgelse om anvendelsen af ArticleFirst, som er tilbudt i forbindelse med WorldCat.

Helle Brink opsamlede erfaringerne og kunne konkludere, at de mest påtrængende opgaver løses i Artikelbasen, Ebsco og andre artikeladgange fra folkebibliotekerne, og at ArticleFirst er et fint supplement, men at servicen ikke kan konkurrere med fuldtekstleverandørerne.

Næste møde i fjernlånsnetværket afholdes i november - dato følger senere.

Else Refstrup er sektionsleder, Overbygningsservices.

Se dagens præsentationer

DBCs præsentation
Statsbibliotekets præsentation