Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2007 - 2 / Fjernlånskonference fra et fjernt hjørne
For biblioteker
Navigation
 

Fjernlånskonference fra et fjernt hjørne

31. oktober 2007
Fjernlånskonference fra et fjernt hjørne

Singapores National Bibliotek

Af Else Refstrup

I disse dage afholdes den 10. konference vedr. fjernlån og dokumentlevering i IFLA regi. Konferencen løber af staben i Singapore og der er et bredt fremmøde fra hele verden med over 150 deltagere. Temaet er trends indenfor fjernlån samt fremtiden vedr. deling og formidling af såvel fysiske som elektroniske ressourcer.

Nationalbiblioteket i Singapore danner de ydre rammer for konferencen, og det er vanskeligt at forestille sig, at man kunne have valgt et bibliotek, der i større udstrækning signalerer åbenhed og fremtid i sin fysiske udformning.

Formanden for IFLA`s fjernlånsgrupper Kim Baker indledte konferencen med at understrege, at dagenes program ville afspejle både de fysiske og elektroniske låne- og formidlingsveje. Særligt med henblik på sidstnævnte vil der blive lagt vægt på de forskellige landes love vedr. copyrights og de udfordringer, som dette giver bibliotekerne.

Første keynotespeaker, Mike McGrath redaktør af tidsskriftet ”Interlending and dokument supply” var gennem en årrække ansat ved British Library. Budskabet var klart, at flere fjernlån afløses af elektroniske ressourcer, men at det ikke er en udvikling uden udfordringer. Det skyldes primært licensproblematikken, samt det faktum, at det er de færreste steder, der er lavet markedsanalyser, som afdækker, hvad lånerne ønsker i digital form. En af konsekvenserne heraf er, at flere biblioteker oplever, at op til 50 % af deres elektroniske titler aldrig efterspørges.

Vedr. positive lånemuligheder i fremtiden, som er med til at øge efterspørgslen, blev det automatiske fjernlån i Danmark fremhævet, og påstanden var, at trods trenden hen imod det elektroniske og mere automatisering, vil der altid være brug for bibliotekariske ressourcer til at organisere lånevejene og forsyne lånerne med materiale.

Den nuværende chef for salg og marketing hos British Library Mat Pfleger kunne kun bekræfte, at antallet af fysiske udlån hos BL er faldet drastisk henover de sidste 5 år. Dette har BL taget konsekvensen af. Det er ikke tilstrækkeligt at have en stor samling, hvis ikke den opdages. Vejene til markedet skifter hurtigt i dag, og for BL har partnerskaber med de store teknologigiganter været vejen frem. Et samarbejde med Google omkring Google Scholar og link til servicen British Library Direct (BD), hvor låneren får mulighed for at købe og i løbet af få timer få leveret en artikel elektronisk, har atter resulteret i positiv vækst i artikelleveringen.

Seneste projekt hos BL er et samarbejde med Microsoft, hvor hele bøger scannes ind, og gøres tilgængelige elektronisk. Projektet ”Turning the pages”er særdeles interessant, da det muliggør at også bøger af historisk værdi, som hidtil har levet skjult for de fleste nu gøres tilgængelige for flertallet.

Fjernlånskonferencen fortsætter i yderligere 2 dage, og ”Nyheder for biblioteker” vil senere bringe flere input herfra.