Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2007 - 2 / Fjernlånskonference: Freedom of information?
For biblioteker
Navigation
 

Fjernlånskonference: Freedom of information?

14. november 2007
Fjernlånskonference: Freedom of information?

Foto: Dr. Harald Müller, Max Planck Insitute.

Af Vibeke Nielsen

Den 10. konference vedr. fjernlån og dokumentlevering i IFLA regi er nu veloverstået. Konferencen blev afholdt i Singapore og temaet var trends indenfor fjernlån samt fremtiden vedr. deling og formidling af såvel fysiske som elektroniske ressourcer.
Artiklen her refererer til Dr. Harald Müllers keynote oplæg om copyright på konferencen.

Freedom of information

Dr. Harald Müller fra Max Planck Institute for comparative Public and International Law i Tyskland var keynote speaker på konferencen og holdt et spændende oplæg om copyright. Indledningsvis kunne han fortælle, at det ville have kostet ham 800 euro at skaffe dokumenterne elektronisk til hans oplæg. Det er urimeligt dyrt, og de færreste vil derfor have råd til de nødvendige informationer med de priser på elektroniske dokumenter.

Information en menneskerettighed

Udviklingen indenfor copyright og dokumentlevering i dag medfører, at det er svært at efterleve ’Human Right for Information’, der er beskrevet i art. 19 of the Universal Declaration of HumanRights, art. 19 of the International Covenant on Civil and Political Rights samt art. 10 of the European Convention on Human Right, der alle skal garantere frihed til informationer. Ifølge Dr. Harald Müller er det dog kun i teorien, at denne frihed eksisterer! Biblioteker har derfor en meget vigtig rolle i fremtiden med at sikre alle lige adgang til information, så det ikke kun bliver for dem, der har råd til at betale de høje priser.

Fotokopier versus elektroniske artikler

Bibliotekerne har tidligere givet kunderne fotokopier af artikler gratis eller for et mindre beløb. Det er ved at ændre sig nu, hvor flere og flere artikler kun findes i elektronisk form. Fotokopier er en forringet udgave af den oprindelige artikel, det er den elektronisk artikel ikke, hvorfor udgiverne mener, at bibliotekerne er direkte konkurrenter, der derfor skal betale en højere pris for formidling til kunderne.

Fremtiden

Dr. Harald Müller konkluderer, at der kommer en intensiv kamp om rettighederne til informationer. Der er en trend, der viser, at flere lande opdaterer lovgivningen, hvor bibliotekernes dokumentlevering reguleres. Samtidig gives der plads til licenskontrakter, hvilket bibliotekerne bør undgå, så vidt det er muligt, ifølge Dr. Harald Müller.

Biblioteker i hele verden bør/skal:

  • Orientere regeringen om den lovmæssige situation i andre lande
  • Gøre informationer offentlig tilgængelig
  • Bruge information til lobbyisme
  • Støtte open source access og undgå licenser så vidt muligt

Det kommer i fremtiden alt sammen til at handle om "freedom of information".

Interesserede kan læse meget mere om udvikling i Danmark for bl.a. aftalelicenser og standardisering af vilkår for værkudnyttelse i artikel af Harald v. Hielmcrone ’Nye vinde i den ophavsretlige forvaltning’.