Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2007 - 2 / To veloverståede LEAN temadage
For biblioteker
Navigation
 

To veloverståede LEAN temadage

20. september 2007

Godt 50 deltagere deltog i de to arrangerede temadage i hhv. Århus og København. Lean var på programmet og der var et godt mix af både teori, praksis, spørgsmål og smil.

Rambøll Management i form af Bo Nielsen og Anne Yding var primære oplægsholdere og fik ført deltagerne sikkert i gennem dagen.

Lean er let og Lean er svært!

Deltagerne blev indledningsvist introduceret til Lean ideen. Hvad er Lean i det hele taget og hvad betyder det? Her blev det slået fast fra starten at Lean er let og Lean er svært! Lean handler om at blive ”slank – på den fede måde” og så holde sig slang, rask og røring fremover dog uden at skære så meget af at vi ender med at blive anorektiske.

Efter formiddagspausen blev principperne for Lean illustreret i et spil, hvor deltagerne på egen krop opleverede hvordan man simpelt kunne gå fra komplicerede og uhensigtsmæssige arbejdsgange til ”work smarter”. Den uformelle konkurrence mellem de to hold fik dog også i både København og Århus deltagerne til at mærke at det hurtigt kunne blive ”to fast”.

Efter frokost blev deltagerne budt velkommen af Udviklingschefen for Hjørring kommune Torben Lindbæk-Larsen. Hjørring kommune er i et netværk med fire andre kommuner startet med Lean og havde i den forbindelse gjort sig en del erfaringer. Ifølge Torben var hovedoverskrifterne at der skulle være fokus på ledelse og kulturforandring. Lean er ikke et projekt, men en kulturforandring og en cirkulær proces der er fortløbende. Det er ligeledes vigtigt at fokusere på succeshistorierne idet Lean skaber resultater, men kan være en svær proces.

Sidst min ikke mindst blev deltagerne præsenteret for den samlede Lean proces, de otte trin til forandring. Når man har taget stilling til at det er den vej man ønsker at gå, skal man have fokus på kommunikation og forankring i organisationen. 

Det blev desuden i København brainstormet på hvilke projekter der kunne være spændende som pilotprojekter:

  • Materialevalg – fra bestilling til det ligger på hylden
  • Selvaflevering – arbejdsprocesserne efter det er blevet indført
  • Fremfinding/bestillingsflow
  • Transport af materialer ml. biblioteker
  • Institutionsbetjening
  • Løbende revision af materialer

Vi ”Leaner” videre

Både i Århus og København blev deltagerne opfordret til at tænke et skridt videre – hvad skal der ske efter temadagen er overstået? Nogle er allerede startet og andre overvejer at gøre et forsøg. Der bliver i den nærmeste fremtid sendt yderligere informationer til deltagerne og reklameret på vores hjemmeside med forslag til netværksdannelse/erfa grupper og arrangementer.

Yderligere informationer omkring kommende Lean netværk og arrangementer for biblioteker kan rettes til Regitze Rugholm tlf.: 89 46 21 26.

Læs mere om Lean og forandringsledelse

1990, Womack & Jones: The Machine that changed the world.
1996, Womack & Jones: LEAN Thinking.
2003, Rother & Shook: Lær at se
2004, Austad & Blöndal (oversat): Den nye Lean værktøjskasse.
2005, Tapping & Shuker: Lean I service & administration.
2006, Christiansen m.fl.: LEAN implementering i danske virksomheder.

Med venlig hilsen
Aynur Kekec & Regitze Rugholm