Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2008-1 / For brugere af fjernlånsmodulet i OCLC/WorldCat
For biblioteker
Navigation
 

For brugere af fjernlånsmodulet i OCLC/WorldCat

7. maj 2008

Af Niels Ole Hansen og Helle Brink

Statsbiblioteket har det sidste stykke tid arbejdet med fjernlånsmodulet i WorldCat og vil gerne dele erfaringerne med andre biblioteker, der anvender samme funktion i WorldCat.

På et brugermøde for WorldCat-abonnenter i januar 2008 på Statsbiblioteket arbejdede vi blandt andet med 2 produkter fra OCLC knyttet til WorldCat – statistikmodulet og muligheden for at opsætte Custom Holdings. 

Statistik
Der er et omfattende statistikmodul knyttet til fjernlånsmodulet i WorldCat og vi har udarbejdet en mindre vejledning på dansk. Vi gør opmærksom på, at der ikke er tale om en gennemgang fra A-Z – men vi har lavet vejledningen i et forsøg på at forstå og finde den nødvendige statistik for at gennemskue bl.a. opkrævningerne fra OCLC/DBC.

”ILL Fee Management Program Borrower report” (beskrivelse findes på side 7 i nedenstående vejledning) er en kort vejledning til den første statistik i statistikmodulet. Her får du de nødvendige oplysninger til at gennemskue regningerne – altså en specifikation. Du kan bestille denne ”report” som månedlig e-mail ved at gå ind i statistikken (se evt. Vejledningen side 5.) Hermed får du løbende specifikation til de månedlige opgørelser. 

Der findes mange oplysninger i statistikmodulet, og det er tidkrævende at danne sig et overblik, men vores erfaring er, at det er vigtigt at gøre sig klart hvad man gerne vil vide. Den månedlige rapport kan give et godt overblik over de områder, du finder relevant for dit bibliotek.

Download vejledningen (pdf)

Kommentarer eller ændringsforslag til vejledningen modtages meget gerne på nedenstående email-adresser, og vi vil gerne opdatere vejledningen løbende.

Custom Holdings
Custom Holdings i WorldCat er den service hvor man kan definere hvilke biblioteker en bestilling først skal afsøge – eksempelvis først de gratis, dernæst 5$, 10$ osv.

Statsbiblioteket har opdateret alle Custom Holdings på monografier, tidsskrifter, musik og videoer efter ovenstående prismodel. Det har været en omfattende opgave at få overblik over OCLC/WorldCat og vi har fået hjælp fra flere parter. Det har været tidkrævende at opdatere Custom Holdings og da vi ikke mener alle behøver så meget tid på det, vil vi gerne tilbyde interesserede biblioteker en kopi af vores setup til Costum Holdings.

Statsbibliotekets setup går efter økonomi og materialetype som ovenfor nævnt, og det anser vi de fleste kan have brug for, men der er naturligvis plads til individuelle tilpasninger efter egne behov (eks. efter fag).

Interesserede er velkomne til at få en kopi af vores opsætning af Custom Holdings – til copy-paste øvelse i eget fjernlånsmodul. Vi kan ikke tilbyde løbende information om opdateringer af de individuelle Custom Holdings – men ser frem til at dele erfaringer med jer – på mail og telefon og evt. ved senere brugermøde om WorldCat.

Hvis dit bibliotek ønsker at få en kopi af opsætningen kan du rette henvendelse til Niels Ole Hansen eller Helle Brink.