Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2008-1 / Indtryk fra Temadag om fjernlån
For biblioteker
Navigation
 

Indtryk fra Temadag om fjernlån

10. juni 2008

Af Rikke Lose, DBC

Onsdag den 28. maj 2008 dannede Odense Kongrescenter rammen for Temadag om fjernlån, arrangeret af Forum for Fjernlån, DF.

Temaet for dette års Majmøde var “Hvordan tilbyder vi E-ressourcer?” Vi fik tre interessante oplæg omkring emnet inden frokost der belyste problemstillingen fra flere forskellige vinkler. Efter frokost var det så tid til at gøre status på en række forskellige områder relateret til fjernlån, ikke mindst på Kørselsordningen som jo har været et hot emne på fjernlånsbloggen.

Vi afsluttede dagen med at kigge lidt på tendenser i fjernlånet i et indlæg der samtidig blev en glimrende opsamling på dagens oplæg med udgangspunkt i Rethinking Resource Sharing og de anbefalinger som findes i initiativets manifest fra 2006.

Samarbejde, videndeling og meget mere

I hovedtræk kan man sige, at de tilbagevendende temaer på temadagen var samarbejde, viden- og ressourcedeling og ikke mindst global adgang og valgmuligheder for brugeren.

Samarbejde handler om samarbejde ikke bare forskningsbiblioteker imellem, men mellem de forskellige bibliotekstyper, hvilket Gunhild Søndergaard fik vist et eksempel på i forbindelse med Biblioteksnetværk Storkøbenhavn.

Ligeledes viste både Gunhilds og fx Marianne Vadgaard Christensens oplæg hvor vigtig videndeling er i forbindelse med at hjælpe brugerne til at få glæde af de mange e-ressourcer som bibliotekerne stiller til rådighed. Synliggørelse, global adgang og brug er ikke kun et spørgsmål om at brugerne skal opdage dem, men også om videndeling kolleger og biblioteker imellem, således at vi er bedst muligt rustet til at formidle ressourcerne til brugerne.

Poul Erlandsen pointerede i sit afsluttende oplæg hvor vigtigt det er at vi gør hvad vi kan for at hjælpe brugere, om det er vores egen bruger og om det er en bruger fra vores eget land eller fra et andet. I nogle tilfælde vil det være videndeling ved at hjælpe brugeren det rigtige sted hen, i andre ressourcedeling, og han sluttede af med at opfordre os alle til at “dare to share”.

Dagens oplæg

Alle indlæg fra temadagen ligger på fjernlånsbloggen (i ppt format). Indtrykkene er nedfældet af Rikke Lose, DBC fra bestyrelsen i Forum for fjernlån.