Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2008-1 / Italienske bærplukkere chatter på biblioteket
For biblioteker
Navigation
 

Italienske bærplukkere chatter på biblioteket

10. juni 2008
Italienske bærplukkere chatter på biblioteket

Foto: Trine-Maria Kristensen

Af Susanne Linton

Genopfind det sociale rum på nettet, lød opfordringen fra Trine-Maria Kristensen ved den 2. workshop på årets kontaktmøde på Statsbiblioteket.

Overfør magien fra det fysiske, sociale rum til de ”mødesteder” og rum, som findes på nettet, mente oplægsholderen, der har skrevet bogen ”Weblogs” og er medstifter af firmaet Social Square, som rådgiver virksomheder om blandt kommunikation på web. Trine-Maria Kristensen har i flere år givet sit besyv med på hovedetpaabloggen.dk.

Skabe og socialisere

Det, vi vil på nettet, er det samme, som vi vil i det ”fysiske rum”. Vi vil skabe, dele og socialisere. Min pointe er, at en f.eks. en blog mere er et netværk end den er et medie. Det er en café - et mødested – et sted hvor, meningsudveksling trives i stor stil, sagde Trine-Maria Kristensen. Under oplægget udpegede hun nogle af de sociale rum, der kendetegner det fysiske bibliotek: forfatterarrangementer, undervisning og formidling og selve udlånet af materialer.

Men at der findes mange andre sociale rum på biblioteket, blev deltagerne hurtigt enige om i en af de små ”summe-pauser”, der blev holdt under workshoppen: Avislæsere, der danner deres egen stue, indvandrerpiger, der søger et frirum og erhvervsfolk, der holder et møde. Der er også en udbredt hjælpsomhed mellem reolerne, konstaterede en deltager. Brugerne vejleder hinanden i, hvordan de bedst gør. Og p.t. er der også italienske bærplukkere, der huserer blandt computerne for at sende emails og chatte med ”dem derhjemme”. De skaber deres helt eget sted. Disse steder kan overføres til nettet, mente oplægsholderen. Men det kræver dedikerede medarbejdere med noget mere på hjerte end blot at ville oprette en blog.

Synlig eller ”syg”

Den overordnede tendens, kender vi alle: Det gælder om at være på – helst hele tiden. Jeg har i en periode haft meget travlt og stort set ikke haft tid til at skrive på min blog. Så er jeg blevet kontaktet af bekymrede medlemmer af mit netværk: ”Du er vel ikke blevet syg…”.

Synlighed er blevet så vigtig, fastslog oplægsholderen, der også understregede, at en tydelig brugerinvolvering er essentiel, hvis bibliotekerne vil gøre en forskel. Hun fortalte, at hun blandt andet havde set små videoklip med boganmeldelser et sted – og mente det også var et bud på en måde at gøre det på.

Trine-Maria Kristensen måtte sande, at bibliotekspersonalet er helt med fremme, når det gælder kendskab til web 2.0-universet. Der var ikke brug for en introduktion til hverken Wikipedia eller andre tilsvarende services.