Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2008-1 / Kontaktmøde 2008 - Bibliotekets fysiske rum
For biblioteker
Navigation
 

Kontaktmøde 2008 - Bibliotekets fysiske rum

2. juni 2008
Kontaktmøde 2008 - Bibliotekets fysiske rum

Foto: Anna Kathrine Bisgaard, Arkitekt MAA og kreativ leder, Arkitema.

Af Ulla Sylvestersen

Det fysiske rum

’Det fysiske rum’ var fyldt til bristepunktet, da Anna Kathrine Bisgaard torsdag eftermiddag tog hul på workshoppen af samme navn ved årets kontaktmøde den 22. maj.

Arkitektur handler om indlevelse, det gjorde eftermiddagens første øvelse også. Deltagerne lukkede øjnene, mens de alle tænkte tilbage på en god oplevelse, de havde haft. Det kunne være noget, de havde oplevet fem minutter tidligere, ugen før eller måske helt tilbage i barndommen. Øvelsen gik på at genskabe det rum, hvor oplevelsen fandt sted. Ikke kun handlingen, men også rummets karakteristika. Var det lyst eller mørkt? Var lyden blød eller hård? Hvordan var atmosfæren? Og hvad med farverne? Da øjnene blev åbnet igen, havde alle fået de rumlige antenner slået ud og var klar til at tage imod arkitektoniske guldkorn.

Fra collections til connections

Som kreativ leder hos tegnestuen Arkitema har Anna Kathrine Bisgaard en bred faglig viden at trække på i forhold til biblioteker og deres rum og indretning.

’Fra collections til connections… eller både og?!' Lød undertitlen i præsentationen. Et afsnit der tog udgangspunkt i det klassiske biblioteksrum sat op i mod Toyo Ito’s poetiske Sendai Mediatheque i Japan. Et eksempel der viste forskellen på et rum, der danner rammerne om en bogsamling, og et rum hvor det er tanken, at viden skal flyde frit, som det så elegant gør i Toyo Ito’s værk.

Arkitektur før og nu

En anden væsentlig vinkel i oplægget var den indlevende gennemgang af arkitekturens virkemidler, som de er blevet brugt gennem tiden. Hvordan man for flere hundrede år siden arbejdede med kontekst, lys, farver, stoflighed og rummenes hierarki på samme måde, som man gør i dag. Det er basale virkemidler, der har virket i mange år, og stadig gør det, hvis de blot anvendes på den rette måde.

Bibliotekets rum

Eftermiddagen blev afsluttet med en debat, hvor bl.a. emnet: ’hvordan ændrer vi de eksisterende fysiske rum?’ var til diskussion. At stille et akvarium op i børnebiblioteket kunne være en nem og velfungerende løsning til at fastholde børnene, mens bøgerne bliver fundet frem. Desuden blev det slået fast, at elementer som møbler og lys skal passe ind i omgivelserne for at opnå et godt resultat.

Efter at have været omkring danske og internationale værker fra både gammel og ny tid, havde alle en langt bedre forståelse for arkitekturen. For hvordan man kan skabe gode rammer for mødet mellem mennesket og mediet, når arkitekturen er i højsædet.

Se Anna Kathrine Bisgaards præsentation (Pdf)