Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2008-1 / Nyt system til digitale materialer
For biblioteker
Navigation
 

Nyt system til digitale materialer

23. april 2008
Nyt system til digitale materialer

Foto: De Digitale Årbøger er snat online igen.

Af Asger Blekinge-Rasmussen

Første version af Statsbibliotekets nye system til digitale materialer er på trapperne. De Digitale Årbøger kommer online igen.

Nogle af de ældste systemer havde efterhånden krav på pension, og visse samlinger er som tidligere udmeldt derved blevet utilgængelige. IT afdelingerne har siden i sommer arbejdet på et nyt system, der kunne bringe dem tilbage på nettet, kaldet DOMS og første version af denne DOMS bliver åbnet om alt går vel inden udgangen af april.

Den første version er en foreløbig, der skal køre indtil den endelige version kommer i drift i 2009. Den foreløbige version er blevet sendt ud så relativt tidligt for at sikre ny adgang til de mest benyttede af de digitale samlinger, der blev lukket i slutningen af 2007.

De Digitale Årbøger, tidligere tilgængelige på statsbiblioteket.dk/gentofte har været offline et stykke tid. De blev lukket ned, fordi det efterhånden blev for dyrt og besværligt at vedligeholde systemerne, men specielt fordi de på grund af en forældet teknisk platform udgjorde en sikkerhedsmæssig risiko. Der er blevet taget backup, og dataene har det godt, det er blot præsentationssystemet, der er lukket.

DOMS

Statsbiblioteket vil præsentere den første tidlige version af det nye system, DOMS, til at huse disse samlinger. Hvad der gør DOMS forskellig fra de tidligere systemer er, at systemet ikke er lavet til netop en samling, men er et generelt system, der med tiden vil komme til at huse alt Statsbibliotekets digitale materiale. DOMS integrerer også naturligt med Summa, Statsbibliotekets søgemaskine.

Det er meningen, at alle de lukkede samlinger skal overføres til DOMS, men tidsplanen og rækkefølgen er ikke endeligt bestemt endnu. Første prioritet har været at få systemet klar til brug.

De Digitale Årbøger online

Den første samling der vil blive tilgængelig igen er De Digitale Årbøger, som vi har brugt som test-samling under udviklingen. Der vil være nogle ændringer i forhold til det gamle præsentationssystem. Vigtigst er, at der vil ikke længere være nogen speciel side, blot til De Digitale Årbøger. I stedet vil man kunne søge i dem, vha. Summa, som kan indstilles til kun at søge i en bestemt samling.

For folkebibliotekerne og andre der tidligere har haft adgang til De Digitale Årbøger, vil denne adgang fortsætte (blive genoprettet), dog som nævnt med en lidt anden brugerflade end før.

De Digitale Årbøger var en samling med adgangsrestriktioner, og disse restriktioner vil forblive. Artikler vil kunne søges frem, men for at læse artiklen skal man være godkendt til adgang. Dvs. at alle kan søge i artiklerne, men kun brugere med de rette IP-adresser (og dermed licenser) kan downloade artikler, billeder mv. Dette kunne f.eks. være ved at bruge en computer på et godkendt bibliotek.

De Digitale Årbøger vil være online igen i løbet af april. Det vil også blive annonceret på www.statsbiblioteket.dk/forbiblioteker så snart adgangen er klar.

De Digitale Årbøger består af

  • Bil-revyen
  • MC-revyen
  • Båd-revyen
  • HiFi-revyen (er dog ikke med i den forestående lancering).

Kontakt vedr. den tekniske løsning

Asger Blekinge-Rasmussen, abr@kb.dk, 8946 2100

Kontakt vedr. licenser mv.

Susanne Brinch, sb@gentofte.dk, 39 98 58 70