Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2008-1 / Ruben-Valserne – Danmarks ældste lydoptagelser
For biblioteker
Navigation
 

Ruben-Valserne – Danmarks ældste lydoptagelser

10. juni 2008
Ruben-Valserne – Danmarks ældste lydoptagelser

Foto: Fonograf

Af Ole Bisbjerg & Eva Fønss-Jørgensen

Ruben-samlingen består af 128 fonografvalser. Der er tale om unikke lydoptagelser fra perioden 1889-1897 med datidens store skuespillere og sangere, bl.a Peter Schram, Augusta Lütken og Louise Phister – alle født i første halvdel eller midten af 1800-tallet.

Lydfæstningens historie startede i 1878 med Thomas Edisons opfindelse af fonografen – en opfindelse der fik afgørende betydning for udviklingen af det 20.århundredes kultur- og samfundsliv. Dette mærkelige apparat (se billede), som kunne optage og gengive tale og musik, var en sensation. Alligevel skulle der gå 25 år førend den egentlige musikindustri tog sin begyndelse.

Danmarks ældste lydoptagelser

Ruben-valserne er de ældste danske lydoptagelser overhovedet og hører til de ældste i verden. De er optaget i København i perioden 1889-1897, altså i den ”mellemperiode” i slutningen af 1800-tallet, hvor der stadig blev eksperimenteret med brugen af det nye vidunder.

Generalkonsul Gottfried M. Ruben var manden der forestod optagelserne – heraf navnet på samlingen. Han stiftede sandsynligvis første gang bekendtskab med fonografen på Verdensudstillingen i Paris i 1889, hvorefter han startede en import med henblik på salg af apparatet i Norden. Ruben var Edisons agent i Norden.

Prisen for et apparat var meget høj målt i datidens penge: 700 kr. For at tiltrække et købedygtigt publikum inviterede han datidens store kunstnere til sit hjem, hvor de indtalte monologer og indsang sange fra et bredt repertoire af kendte teaterstykker, operaer og revyer.

Rubens indsats betyder, at vi i dag har bevaret enestående optagelser og dermed viden om dansk teater- og sangtradition, som ellers ikke er tilgængelig. Han forestod mange hundrede optagelser, men kun disse 128 er så vidt vides bevaret.

Valserne kom i 1900-tallet i den navnkundige Knud Hegermann-Lindencrones ejendom. Han lod i 1936 et udvalg overspille på grammofonplade. I 1990-erne blev en stor del af samlingen (ca.90) erhvervet af Statsbiblioteket med støtte fra Augustinus-fonden. Og så sent som i 2007 blev de sidste valser erhvervet fra en svensk samler.

Skrøbelige valser digitaliseres

Overspilning og digitalisering til et nutidigt medie af de skrøbelige valser, som er lavet af voks, kræver meget høj ekspertise og professionelt udstyr.

Statsbiblioteket gennemførte i efteråret 2007 en komplet digitalisering af samlingen med hjælp fra en af verden førende eksperter på området: Franz Lechleitner fra Phonogrammarchiv Wien. Samlingen er således nu bevaret for eftertiden i digital form.

I løbet af 2008 vil Statsbiblioteket stille denne enestående samling til rådighed for den teater- og musikhistoriske forskning og den interesserede almenhed.