Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2008-2 / Glimt fra Nordisk Fjernlånskonference
For biblioteker
Navigation
 

Glimt fra Nordisk Fjernlånskonference

6. november 2008

Af Else Refstrup

Under overskriften ”From discovery to delivery” var 200 deltagere samlet til den 8. nordiske fjernlånskonference i starten af oktober.

Rammerne var henlagt til den stockholmske skærgård, hvor deltagere fra nordiske og baltiske lande fik en update vedrørende nye trends og tendenser fra fjernlånstiltag i ind- og udland samt status fra diverse leverandører som British Library, Subito, OCLC m.fl.

Turning the pages

Fra at have haft fokus på den traditionelle dokumentlevering, lægger British Library nu i større udstrækning vægt på udvikling af services som muliggør, at deres materialer bliver synlige på nettet. Flagskibet ”Turning the pages”, hvor gamle bøger og noter indscannes og præsenteres på en meget livagtig måde på deres hjemmeside, var en af de funktionaliteter, som blev fremhævet. Se selv

Subito

Subito fremlagde resultaterne af den nye og mere restriktive tyske lovgivning for dokumentlevering, som trådte i kraft 1. januar 2008. Fra denne dato må kun licensbelagte dokumenter mailes til modtageren, og over en 3-årig periode er enhedsprisen steget med op til 50 procent for nogle kundegrupper. Indtil nu har det resulteret i et fald på 30 procent i antallet af bestillinger, dog kun 13 procent for de bestillinger, som afgives af udenlandske biblioteker.

Stadig flere biblioteker i verden synliggør deres materialer via OCLC. Internationaliseringen er nu af en sådan grad, at over 50 procent af det søgbare materiale i OCLC er på andre sprog end engelsk.

Statsbiblioteket er i øjeblikket sammen med Styrelsen for Bibliotek og Medier og DBC i gang med at afdække mulighederne for at tilgængeliggøre materialer fra danske biblioteker via OCLC. Læs mere om projektet

Direkte konkurrence

Den nyeste statistik fremlagt fra OCLC's side viste, at Statsbiblioteket er klart den største låner gennem OCLC – sammenlignet med de øvrige nordiske biblioteker.

OCLC understregede ligeledes betydningen af, at bibliotekerne er i direkte konkurrence med nettet, og derfor må være der, hvor kunderne er - eksempelvis Google og Yahoo. Derfor får differentieret service en stadig større betydning, og services som materialer leveret på kunders hjemmeadresse, blev fremhævet som et af de tiltag, der i USA har givet fjernlånet et løft.