Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2009-2 / 125 deltagere fik inspiration til indretning og kommunikation
For biblioteker

125 deltagere fik inspiration til indretning og kommunikation

Udgivet 16. september 2009
125 deltagere fik inspiration til indretning og kommunikation

Workshoppens deltagere kastede sig ufortrødent over det store udbud af papir, perler, blade og lim.

Af Lone Bak Nielsen

Først blev der lyttet, grinet og sludret. Senere blev der klippet, klistret og malet. Deltagerne blev udfordret både teoretisk og praktisk, da Statsbiblioteket 3. og 10. september 2009 holdt temadagen ”Indretning og Kommunikation, der sælger”. Der var fuldt hus til begge arrangementer med 125 deltagere.

Se oplægsholdernes præsentationer

Flemming Munch, OC-Området, Statsbiblioteket
Jakob Søndergaard, pej gruppen
Jens Hansen, Aros Kommunikation
Mille Fly, indretningarkitekt

Husk at overraske

Efter en kort velkomst ved arrangørerne, gik områdedirektør Flemming Munch på talerstolen og gav deltagerne et kort indblik i Statsbibliotekets projekter, succeser og udfordringer, krydret med en opfordring til bibliotekerne om at blive ved med at levere det optimale, men også huske at nytænke og overraske. Dette blev illustreret af en youtube-video fra ”Britain’s got talent”, hvor en utraditionel Michael Jackson kopi tog publikum med storm, se videoen her: http://www.youtube.com/watch?v=zaBsshIYT2w 

Forbrugerne vil efterspørge de kvaliteter, biblioteket har

Derefter tog Jakob Søndergaard ordet. Jakob er projektdirektør ved pej gruppen, der formidler fremtidsforskning. Han løftede sløret for, hvilke forbrugere vi kan forvente i de kommende år, og her spiller finanskrisen en særlig rolle. Forbrugeradfærden skifter: Hvor det før har været i højsædet at ’flashe’ jakkesættet og spise ude, er det nu blevet in at spise hjemme, klæde sig beskedent og genbruge frem for at købe nyt.

Den sunde fornuft er kommet i højsædet, konstaterede Jakob, og vurderede, at denne adfærd også kan føre til et øget brug af biblioteket. Forbrugerne vil efterspørge det hjemlige, trygge og velkendte. Kvaliteter, som bibliotekerne i forvejen tilbyder og med fordel kan fokusere endnu mere på i deres kommunikation og indretning, ifølge Jakob. Dette vil også gælde de kommende år, hvor værdier som ansvar, moral og fællesskab vil være helt centrale.

Find de kerneværdier, der skal sælge budskabet

Jens Hansen, adm. direktør ved Aros Kommunikation, stod for dagens næste oplæg. Her handlede det om, hvordan biblioteket kan blive bedre til at kommunikere og markedsføre sig selv. Jens tog udgangspunkt i konkrete kommunikationsmodeller, og opfordringen fra Jens var ”Brug modellerne – for de virker!” (Se modellerne i Jens’ power point oplæg.)

Modellerne indebar blandt andet, at man som bibliotek skal definere sine kerneværdier. Er kerneværdierne klare og tydelige, så bliver den løbende kommunikation desto lettere, idet man kan sammenholde kommunikationen med kerneværdierne, og vurdere om der er sammenhæng. I anden del af oplægget satte Jens fokus på konkrete kommunikationsmidler til små penge.

Medarbejerne er (stadig) de bedste ambassadører

Her blev medarbejderne fremhævet som den vigtigste – og billigste – kanal. Medarbejderne er allerede på biblioteket, og de er ambassadører for biblioteket, også i deres private kredse. Derudover gav Jens gode råd med på vejen til brugen af hjemmesider, sociale medier, PR og viral markedsføring.

Eftermiddagen var lagt i hænderne på indretningsarkitekt Mille Fly, der med en smittende entusiasme fortalte om god indretning. Først blev deltagerne introduceret til en række indretningsprincipper, hvor Mille gav tips til belysning og farvevalg.

Enkel indretning med små virkemidler

Herefter fulgte en case, hvor Mille Fly med udgangspunkt i en række fotos fra Åby Bibliotek, gav biblioteket kærlig og ærlig kritik af indretningen. Eksempelvis bør biblioteket undgå at blande forskellige typer møbler i samme rum. De færreste biblioteker har kun én type design, men tricket er at gruppere møbler med samme stil sammen. Det handler overordnet om at gøre indretningen enkel og om at tænke i få virkemidler frem for i mange.

Workshop med bøger, perler, sakse og lim

Temadagens sidste punkt var en workshop med Mille Fly ved roret. Her skulle pointerne fra Milles oplæg omsættes til praksis. Deltagerne blev delt ind i grupper, og hver gruppe fik udleveret en bog med forskellige temaer.

 Med udgangspunkt i bogen, skulle hver gruppe nu designe en udstilling til biblioteket. Opgaven lød på at lave en planche, der indkapslede både udstillingens farver, bogens genre, bogens særkende samt en overskrift til udstillingen. Knapt havde Mille introduceret workshoppen, førend deltagerne kastede sig ihærdigt over perler, sakse, stof og lim, og temadagen blev afsluttet med stor entusiasme og ildhu.

Arrangørerne fra Statsbiblioteket afrundede dagen med at takke for god opbakning og stort engagement – vi glæder os til at se jer til vores kommende arrangementer.