Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyhedsarkiv / Nyhedsarkiv 2009-2 / Introduktionsdag på Statsbiblioteket
For biblioteker

Introduktionsdag på Statsbiblioteket

4. november 2009

Af Jens Hjørne

”I mødet med jer, såvel som mange positive kolleger, blev Statsbiblioteket mere end blot en fjern institution” - Deltagerkommentar i evaluering af introduktionsdagen.

Hvordan er det nu lige med Statsbibliotekets services? Hvad tilbyder fjernlånet? Hvordan fungerer Depotbiblioteksfunktionen? Kan man låne radio, tv og reklamer via Statsbiblioteket? Der er mange fakta at holde styr på, både for bibliotekernes nyansatte medarbejdere og de mere erfarne.

”Brush up”
Statsbiblioteket holdt tirsdag 27. oktober en introduktionsdag med et ”brush up” på de muligheder og services, som Statsbiblioteket tilbyder. Dagen satte fokus på den brede vifte af services, som primært folkebibliotekerne, men også landets øvrige biblioteker, kan have nytte af. Services som vi, i ”faglig lingo”, omtaler som de ”Nationale Overbygningsservices”. Dagen krydres naturligvis også med rundvisning fra de nederste kældre til de øverste tårn-etager.

Statsbibliotekets opgaver og services
Helle Brink (funktionsleder, Statsbibliotekets Overbygningsservices) indledte dagen for de 35 fremmødte biblioteksmedarbejdere med en ”lynintroduktion” til Statsbibliotekets historie og de opgaver, som biblioteket løser. Deltagerne fik også en profil af medarbejderstaben og organisationen på biblioteket. Se Helles oplæg (Powerpoint).  Efterfølgende gav Hugo Skou en vejledning til bibliotekets primære services for det nære publikum og et indblik i, hvilke opgaver afdelingen for publikumsservices dagligt løser.

Materialer på integrationssprog
Vibeke Nielsen (bibliotekar, Bibliotekscenter for Integration) leverede en introduktion til BiblioteksCenter for Integrations mange tilbud indenfor formidling af materialer til borgere med anden etnisk oprindelse. Services som du kan orientere dig nærmere om på centerets website

introduktionsdag_taarnudsigtByens bedste udsigt! Rundvisningen inkluderede naturligvis et udblik fra Århus højeste punkt: bogtårnets 17’ende etage.

 

 

 

Nationale bevaringsopgaver
Eva Fønss-Jørgensen (områdeleder, Nationalbiblioteksfunktionen) fortalte om indsamling, opbevaring og formidling af aviser, radio-tv, reklamefilm, musik og de mange andre nationale bevaringsopgaver, som Statsbiblioteket varetager. Digitaliseringen af disse samlinger udgør en væsentlig og omfangsrig opgave. Se Evas oplæg (Powerpoint).

Service- og kompetencecenter for fjernlån
Diana Nauntofte (bibliotekar, Overbygningsservices) fortalte efterfølgende om Statsbibliotekets services på fjernlånsområdet, hvordan opgaven som kompetencecenter for fjernlån løses, og hvordan vi håndterer dit biblioteks bestillinger til nære og fjerne lokaliteter.

netmusik.dk
Jens Hjørne (bibliotekar, Overbygningsservices) gav afsluttende en orientering om netmusik.dk, som til dagligt formidles af en medarbejderstab på Statsbiblioteket. En stab som i øjeblikket har travlt med at sikre abonnementssalget til en ny sæson: netmusik.dk 2010. På netmusik.dk’s supportwebsite for biblioteker finder du en mængde oplysninger og nyheder om servicen.

introduktionsdag_kortogbilledsamlI de dybtliggende kældre gemmer der sig mange spændende særsamlinger med sære navne: Kongerøgelse, Dødfødte tidsskrifter og Ligprædikener, for at nævne nogle. Her er det Kort- & Billedsamlingen som vises frem.

 

Det er vores indtryk, at dagen forløb til alles store tilfredshed. Det er også, hvad der fremgår af de efterfølgende kommentarer. Flere efterspurgte arrangementet som et tilbagevendende tilbud, så også andre af deres kolleger kan få glæde af tilbuddet. Adskillige ville rent faktisk gerne høre endnu flere detaljer om arbejdet i bogtårnet. Derfor forventer vi at gentage introduktionsdagen allerede i foråret 2010.

”Hold fast i tilbuddet – Der er flere som gerne vil med!”
 Deltagerkommentar i evaluering af introduktionsdagen.