Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Kulturarv / Adgang til samlingerne / Specialsamlinger / Lejlighedssange og skillingsviser
Kulturarv
Navigation
 

Lejlighedssange og skillingsviser

LEJLIGHEDSSANGE

Statsbiblioteket rummer en større samling af danske kantater, viser og lejlighedssange.

Her er der mulighed for at finde sange til snart sagt enhver lejlighed. For eksempel sange til konge og fædreland, flaget og kvindens pris. Der er bryllupssange, konfirmationssange, grundlovssange, studentersange, håndværkersange, drikkeviser m.fl.

Samlingen indeholder blandt andet:

SKILLINGSVISER

I Statsbiblioteket har en samling af skillingsviser udgivet fra 1710 til 1918. De ældste danske skillingsviser er fra 1530. Betegnelsen skillingsvise blev dog først brugt i 1795.

Skillingsviserne var den tids kulørte presse, hvor almuen blev underholdt og orienteret om de nyeste begivenheder og katastrofer. I byen blev skillingsviserne solgt af visekællinger eller af børn, som sang og råbte viserne, for at tiltrække kundernes opmærksomhed. På landet blev de solgt af bissekræmmere og markedssangere. Dette salg blev forbudt i 1805.

Skillingsviserne handler om alle mulige emner. Der er nyhedsviser om mord og retssager, skibskatastrofer, brand, ulykker, krig og politik, kærlighedsviser om lykkelig og ulykkelig kærlighed, sømandsviser, soldaterviser, fædrelandsviser, viser om begivenheder indenfor kongehuset, skæmteviser mv.

Se også Odense Universitetsbiblioteks samling af skillingsviser

Henvendelse om lejlighedssange og

SKILLINGSVISER

kb@kb.dk