Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Kulturarv / Aktiviteter / Digital bevaring
Kulturarv

Digital bevaring

Billede: www.digitalbevaring.dk

Som kulturarvsinstitution under Kulturministeriet varetager Det Kgl. Bibliotek indsamling og bevaring af såvel fysisk som digitalt kulturarvsmateriale.

På Det Kgl. Bibliotek i Aarhus indsamler og bevarer vi digitalt materiale fra en række kilder, bl.a. danske hjemmesider og siden december 2006 digitalt radio og tv. Herudover har vi digitaliseret en række ældre radio- og tv-udsendelser, 35 mio. avissider, lydsamlinger og tekstsamlinger.

Via Mediestream kan man søge i en stor del af det digitale materiale og også få adgang til en del af det.

Både de digitalt indsamlede og de digitaliserede samlinger bevares i bibliotekets digitale arkiv, hvor vi ved hjælp af overvågning, forskellige værktøjer og strategier søger at bevare dem bedst muligt.

På Det Kgl. Bibliotek bevarer vi alle bits og bytes i det digitale materiale samt den logiske forståelse af det digitale materiale, så vi kan være sikre på, at de digitale data kan forstås af bibliotekets brugere i fremtiden.

Den digitale bevaring af kulturarvsmaterialet udføres af afdelingen for Digital Kulturarv i tæt samarbejde med bibliotekets it-afdeling. De digitale samlinger i Aarhus har i 2018 rundet fire Petabyte med en årlig tilvækst på ca. 600 Terabyte.

Det Kgl. Bibliotek deltager i internationalt samarbejde om digital bevaring, bl.a. med deltagelse i EU-projektet SCAPE, som blev afsluttet i 2014.