Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Kulturarv / Aktiviteter / Digital bevaring
Kulturarv

Digital bevaring

Billede: www.digitalbevaring.dk

Som kulturarvsinstitution under Kulturministeriet skal Statsbiblioteket varetage indsamling og bevaring af såvel fysisk som digitalt kulturarvsmateriale.

På Statsbiblioteket indsamler og bevarer vi digitalt materiale fra en række kilder, bl.a. danske hjemmesider og siden december 2006 digitalt radio og tv. Herudover har vi digitaliseret en række lydsamlinger og tekstsamlinger.

Både de digitalt indsamlede og de digitaliserede samlinger bevares i Statsbibliotekets digitale arkiv, hvor vi ved hjælp af forskellige værktøjer og strategier søger at bevare dem bedst muligt.

På Statsbiblioteket bevarer vi alle bits og bytes i det digitale materiale samt den logiske forståelse af det digitale materiale, så vi kan være sikre på, at de digitale data kan forstås af bibliotekets brugere i fremtiden.

Den digitale bevaring af kulturarvsmaterialet udføres af Statsbibliotekets it-afdeling i tæt samarbejde med Nationalbiblioteket. Statsbibliotekets digitale samlinger har for længst rundet en Petabyte med en årlig tilvækst på ca. 300 Terabyte.

Statsbiblioteket deltager i internationalt samarbejde om digital bevaring, bl.a. med deltagelse i EU-projektet SCAPE, som blev afsluttet i 2014.