Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Kulturarv / Avisdigitalisering
Kulturarv

Vi digitaliserer 32 millioner avissider

Vi gennemfører p.t. et større avisdigitaliseringsprojekt. Mere præcist digitaliserer vi ca. 32 millioner avissider i løbet af perioden 2014-2017. Det drejer sig om aviser fra Statens Avissamling – en samling, som biblioteket har det nationale ansvar for at bevare.

Vision: adgang til alle

Visionen bag digitaliseringsprojektet er at øge brugen af samlingen og gøre denne vigtige del af den danske kulturarv mere tilgængelig for den danske befolkning. Ved at digitalisere aviserne og stille indholdet til rådighed online imødekommer vi vores brugeres voksende behov for at have adgang til den danske kulturarv. Samtidig levendegør projektet bibliotekets strategi Mere digitalt. Større synlighed. Bedre navigation ved at digitalisere, formidle og tilgængeliggøre samlingen.

Digitalisering sker ud fra mikrofilm - se en liste over de avistitler vi har udvalgt som mulige kandidater til digitalisering. Projektet er i fuld gang, og Ninestars Information Technologies Ltd, er leverandør til skanning af mikrofilmene samt efterbehandling af filerne i form af OCR og segmentering.

Mål: adgang via Mediestream

Målet er at gøre så mange digitaliserede avissider som muligt tilgængelig online via bibliotekets tjeneste Mediestream under hensyntagen til Lov om ophavsret. Alle kan frit søge i alle de digitaliserede aviser, men hjemmefra kan man kun læse i de ældste aviser, dvs. aviser ældre end 100 år. Nyere årgange kan man kun få adgang til at læse i, hvis man møder op på Det Kgl Bibliotek i Aarhus eller København og Det Danske Filminstitut.

Mediestream Aviser åbnede 9. april 2015, og daværende kulturminister Marianne Jelved fik æren af at være den første bruger af indgangen.

Læs mere om baggrunden for projektet.

Avis fortæller om PROJEKT

YDERLIGERE OPLYSNINGER

Følg projektet på avisdigitalisering.dk samt på Twitter.com/Avisdigital, eller skriv til kontakt@kb.dk for flere oplysninger om projektet.

Avisdigitalisering paa Twitter

Følg os på Twitter