Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Kulturarv / Avisdigitalisering / Avisen DenGang / Avisdigitalisering: Kvaliteten skal være i top
Kulturarv

Avisdigitalisering: Kvaliteten skal være i top

Uddrag fra DenGang, 1. årgang, nr. 2

Af Jakob Kehlet, freelancejournalist

 

RÅT ER GODT; Statsbiblioteket stiller store kvalitetskrav til skanningen af mikrofilmene for at sikre, at man langt ud i fremtiden vil kunne bruge de digitale avissider.

Skal avisbillederne stå tydeligt? Eller er det vigtigst, at teksten er letlæselig? Det er en vanskelig proces at digitalisere 32 millioner historiske avissider, så de i sidste ende er så anvendelige som muligt for brugerne. Måske blev læsningen allerede forstyrret for flere hundrede år siden, fordi aviserne var trykt med mindre avanceret teknik. Senere kan flere problemer være stødt til, da aviserne blev mikrofilmet, fordi nogle avissider blev affotograferet for lyst eller for mørkt.

Nu skal aviserne ud i endnu en konvertering: digitaliseringen. Det sker ved at affotografere mikrofilmene i en avanceret skanner, men selv moderne teknologi kan drille. Den erfaring har det indiske firma Ninestars gjort sig. Firmaet er hyret af Statsbiblioteket til at udføre skanningerne, og fra starten var opgavebeskrivelsen helt klar:

- Vi er interesserede i fuldstændig rå og ubehandlede skanninger.

Det giver os mulighed for selv at kunne efterbehandle avissiderne. Måske er der langt bedre teknologier til at gøre det om 100 år, siger Toke Eskildsen, der er specialkonsulent i Statsbibliotekets it-afdeling og lidt af en billednørd.

Svaret på de to spørgsmål i toppen af artiklen er derfor, at skanneren ikke skal være indstillet til at tage særlige hensyn til teksten. Billedskarpheden skal heller ikke have højest prioritet. Resultatet skal være et sted midt imellem.

Vigtige billeder

Erfaringer fra de første skanninger viste, at billederne blev for mørke, fordi skanneren var indstillet til at gøre teksten skarp.

- Private skannerfirmaer er vant til, at kunden frem for alt ønsker, at teksten skal kunne læses, men for os er billederne lige så vigtige. Vi ville have begge dele, siger Toke Eskildsen.

Ninestars ændrede derfor rutiner og opgraderede deres software for at imødekomme Statsbibliotekets særlige kvalitetskrav.

Ved at forstørre teksten fem til ti gange opdagede Toke Eskildsen og hans kolleger også, at hver anden linje i de skannede tekster var lysere end de øvrige.

Derfor måtte man have fat i det firma, der fremstiller skanneren. Til sidst fandt man ud af, at der i bunden af skanneren sidder to sensorer, som skulle finjusteres, og som var årsag til den lidt forringede kvalitet.

- Ninestars og leverandøren af skanneren har også lært en masse af processen, selv om de måske nogle gange har syntes, at vi har været noget pernittengrynede. Men når man arbejder med materiale, der skal bevares for eftertiden, kan man ikke gå på kompromis, siger Toke Eskildsen.

Avisdigitalisering paa Twitter

Følg os på Twitter