Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Kulturarv / Digital bevaring
Kulturarv

Digital bevaring

Illustration fra digitalbevaring.dk

Som kulturarvsinstitution under Kulturministeriet skal Det Kgl. Bibliotek varetage indsamling og bevaring af såvel fysisk som digitalt kulturarvsmateriale. På Det Kgl. Bibliotek indsamler og bevarer vi digitalt materiale fra en række kilder, bl.a. danske hjemmesider og siden december 2005 digitalt radio og tv. Herudover har vi digitaliseret en række lydsamlinger og tekstsamlinger. Både de digitalt indsamlede og de digitaliserede samlinger bevares i bibliotekets digitale arkiv, hvor vi ved hjælp af forskellige værktøjer og strategier søger at bevare dem bedst muligt.

På Det Kgl. Bibliotek bevarer vi alle bits og bytes i det digitale materiale samt den logiske forståelse af det digitale materiale, så vi kan være sikre på, at de digitale data kan forstås af bibliotekets brugere i fremtiden. Den digitale bevaring af kulturarvsmaterialet udføres af afdelingen for Digital Kulturarv i tæt samarbejde med bibliotekets it-afdeling. Bibliotekets digitale samlinger i Aarhus runder i løbet af 2018 fire Petabyte, og der er for tiden en årlig tilvækst på ca. 800 Terabyte.

Det Kgl. Bibliotek deltager i internationalt samarbejde om digital bevaring og har bl.a. været med i EU-projektet SCAPE.