Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Kulturarv / Europeana Sounds
Kulturarv

Europeana Sounds – adgang til Europas lydhistorie

Europeana Sounds er et treårigt, EU-støttet projekt, som blev skudt i gang i februar 2014.

Europeana Sounds er et Best Practice Network i EU-regi. Projektet har til formål at gøre en stor mængde digital lyd tilgængelig for Europas borgere via Europeana-portalen.

Der er 24 partnere fra 12 europæiske lande i projektet: Nationalbiblioteker, lydarkiver, forskningscentre, universiteter samt private virksomheder, der kan assistere med teknologi og metadata. Statsbiblioteket er en af partnerne.

Statsbiblioteket, nu Det Kgl. Bibliotek, Aarhus, blev inviteret med i projektet, fordi vi har nogle spændende, digitaliserede lydsamlinger. Vi skal levere metadata om vores lyd til Europeana Sounds og give adgang til smagsprøver på lydsamlinger fra Statens Mediesamling. Vi er i gang med at udvælge, hvad vi gerne vil bidrage med. Både nogle af Danmarks ældste lydoptagelser (Ruben-samlingen), indspilninger af Jeppe Aakjærs sange og smagsprøver fra den pligtafleverede musik er på tale.

Projektet løber i tre år, så det varer endnu et stykke tid, inden lydinteresserede i Europa kan søge sig frem til, hvad Danmark lød og lyder som.

følg med i projektet

På Europeana Sounds’ hjemmeside kan du følge med i projektets udvikling. Alle partnere bidrager regelmæssigt med små fortællinger im deres samlinger. Her har vi bland andet bidraget med artikler om Statsbibliotekets lydsamlinger generelt, om at vaske plader og om verdens ældste Mozart-optagelse, som efter al sandsynlighed er en optagelse med den danske operasanger Peter Schram. I december 2014 udkom der en julekalender: i alt 24 sange, instrumentallyd, lydbilleder mv. Statsbibliotekets bidrag stammer fra en voksvalse med en privat lydoptagelse, hvor drengen Erik Willer synger.

lydhistorisk tidsrejse

På hjemmesiden ligger der en tidslinje. Her har du mulighed for at tage på en tidsrejse gennem Europas lydhistorie. Tidsrejsen starter for ca. 1000 år tilbage med at vække slaget ved Clontarf til live. Slaget blev udkæmpet i en kystlandsby i nærheden af Dublin den 23. april 1014. Sidste etape på rejsen er en optagelse af et græsk amatørkor fra 1985. Tager du tidsrejsen, kommer du forbi tre bidrag fra Statsbiblioteket, brudstykker af 2 Mozartarier sunget af operasanger Peter Schram i 1893, mongolsk folkemusik optaget af Henning Haslund Christensen på en af sine opdagelsesrejser til Mongoliet i 1938 og Frihedsbudskabet fra 9. april 1945, sendt på BBC radio.

Udstilling: afspilningsudstyr

Tag på en virtuel udstilling af lydafspilnings- og optagelsesudstyr. De udstillede apparater og maskiner tilhører institutionerne, dertager i projektet Europeana Sounds. Du kan blandt andet finde fonografer, DAT-båndoptagere, radioapparater - og et archeophone.

Lydoptagelse af Elna Munch

En unik historisk kilde er Elna Munchs tale for kvindernes valgret i september 1913. Optagelsen indgår i Europeana Sounds. Elna Munch var en af drivkræfterne i kampagnen, og hun var blandt de første fire kvinder, der blev valgt ind i Folketinget i 1918. Hun var den af de nyvalgte kvindelige rigsdagsmedlemmer, der mest aktivt arbejdede for at fremføre kvindeinteresser på tinge.

Lydfiler online

De af partnerinstitutionerne leverede filer til Europeana Sounds er nu tilgængelige på Europeana.eu. Alle filer fra Statsbiblioteket findes her. Vores Metadata er hovedsagelig resultatet af musikforsker Steen Kargaards research.

Europeana Radio

Europeana Radio er en online-player, som gør det nemt til at lytte til tilfældig musik og lyd fra Europeana Sounds. Du kan sorterer efter genrer elle lytte til eksempler fra en bestemt organisation. Desuden har du mulighed for at berige metadata'ne til lydoptagelserne, fx. tilføje instrumentet der spilles på, såfremt den oplysning mangler.

Første konference afholdt

Den 2 oktober 2015 afholdt Europeana Sounds en konference med titlen "Europeana Sounds 2015: The Future of Historic Sounds". Læs mere om konferencen

Edit-a-thon om Ruben-samlingen

Ruben-Samlingen omfatter de ældste danske lydoptagelser, som Statsbiblioteket har bidraget med til Europeana Sounds. For at udbrede kendtskab til samt øge viden om samlingen, holdt vi i samarbejde med Wikipedia et 'edit-a-thon', hvor vi arbejdede med at berige Wikipedia. Arrangementet fandt sted den 26. oktober 2016. Læse mere her.

Tilgængeliggørelse af lydsamlinger - 2. konference

Den 4. november 2016 afholder Europeana Sounds sin 2. konference. Her kan deltagerne få indblik i, hvad Europeana og Europeana Sounds især har at byde på. Hør og oplev, hvordan musik- og lydsamlingerne gøres tilgængelige eller få inspiration til selv at gøre lydsamlinger tilgængelige. Du kan tilmelde dig her.

Se også