Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Kulturarv / Kulturarv på Det Kgl. Bibliotek (tidl. Statsbiblioteket)
Kulturarv

Kulturarv på Det Kgl. Bibliotek (tidl. Statsbiblioteket)

Som nationalbibliotek har Det Kgl. Bibliotek en vigtig opgave med at indsamle, bevare og formidle centrale dele af den danske kulturarv. Begrebet kulturarv spænder vidt – fra Jellingstenen til malerier og bøger – og opfattes hyppigt som værende genstande ’fra gamle dage’.

Men kulturarv er også aktuelle kulturprodukter, fx dagens avis, det radioprogram der sendes lige nu, eller det blogindlæg som en borger i dette øjeblik publicerer på internettet. Som pligtafleveringsbibliotek er opgaven at indfange netop disse samtidige kulturudtryk og sikre dem for eftertiden.

Ifølge Lov om pligtaflevering har biblioteket nemlig en særlig forpligtelse til at bevare danske aviser, audiovisuelle medier og internettet. Bibliotekets centrale kulturarvssamlinger udgøres derfor af landets største samling af aviser i Statens Avissamling og af Statens Mediesamling, som ud over et omfattende radio/tv- og reklamefilmarkiv også rummer en næsten komplet samling af grammofonplader, bånd og cd’er udgivet i Danmark siden år 1900. Hertil kommer Netarkivet, som rummer størstedelen af danske hjemmesider mv. offentliggjort siden 2005.