Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Om biblioteket
Navigation
 

Nyt fra virksomheden

29. maj 2019

Få inspiration til at læse endnu flere bøger, når redaktører og bidragydere bag bogen '50 værker – Højdepunkter i verdenslitteraturen' kommer med personlige anbefalinger til verdens bedste litteratur. Det foregår på Det Kgl. Bibliotek i Aarhus, Bibliotekshaven på 1. sal, mandag 17/6, tirsdag 18/6 og onsdag 19/6 kl. 16-17. Det er fri entré.

15. maj 2019

Det Kgl. Bibliotek - Aarhus holder traditionen tro åbent bogtårn for alle interesserede i juni. I år er det torsdag 20. juni i tidsrummet kl. 14-18, og der vil løbende være rundvisninger. Sidste tur er kl. 17:15. Du kan opleve udsigten ud over Aarhus fra det 45 meter høje bogtårn, eller du kan få en længere rundvisning i det nyrenoverede bibliotek og se nogle af husets skjulte skatte. Du kan også høre mere om bibliotekets virksomhed, der her i Aarhus begyndte i 1902. Normalt er der ikke offentlig adgang til hverken magasiner eller udsigt, så dette er årets mulighed for at komme bag kulisserne. Rundvisere står parat til at guide dig fra kælder til kvist.

14. maj 2019

Vi får besøg af det aarhusianske kammerkor CantiAros, som giver koncert i bibliotekshaven. Alle er velkommen.

20. november 2018

Kulturministeriet oplyser i dag via en pressemeddelelse, at direktør Svend Larsen fortsætter som direktør for Det Kgl. Bibliotek fra 2019 og frem. Svend Larsen nuværende åremålsansættelse udløber ved årsskiftet, og derfor har stillingen været slået op.

4. oktober 2018

Onsdag 3. oktober blev det offentliggjort, at Det Kgl. Bibliotek i Aarhus er kåret til 'Årets skolebyggeri 2018' . Det skete på konferencen Fremtidens skole og læringsrum. Prisen uddeles hvert år til nybygning eller renovering.

29. maj 2018

Invitation til åbent bogtårn onsdag 20. juni

Det Kgl. Bibliotek - Aarhus holder traditionen tro åbent bogtårn for alle interesserede i juni. I år er det onsdag 20. juni i tidsrummet kl. 14-18, og der vil løbende være rundvisninger. Sidste tur er kl. 17:30. De fremmødte kan opleve udsigten fra det 45 meter høje tårn og få rundvisning i det nyrenoverede bibliotek og se nogle husets skjulte skatte. De kan også høre mere om bibliotekets virksomhed, der i Aarhus begyndte i 1902. Normalt er der ikke offentlig adgang til hverken magasiner eller udsigt. Rundvisere står parat til at guide folk fra kælder til kvist.

28. maj 2018

Fremtidens ForsKningsbibliotek under LuP

Pressemeddelelse: Det fremtidige behov for biblioteksbetjening ved landets universiteter skal analyseres. Kulturministeren og Uddannelses- og Forskningsministeren har nedsat en arbejdsgruppe, som skal komme med anbefalinger til betjening og effektive løsninger. Arbejdsgruppen består af repræsentanter for Kulturministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, universiteterne samt Det Kgl. Bibliotek. Direktør Svend Larsen er medlem af arbejdsgruppen, og vicedirektør Kira Stine Hansen er med i sekretariatet. Relevante interessenter vil blive inddraget i arbejdet. Arbejdsgruppens rapport forventes klar i efteråret 2018. Se hele pressemeddelelsen fra Kulturministeriet

19. marts 2018

Årsrapporten er nu godkendt og publiceret

Årsrapporten 2017 for Det Kgl. Bibliotek er nu godkendt af Kulturministeriet og kan ses her.

8. februar 2018

Invitation til indvielse af Bibliotekshave og nye studiefaciliteter

Torsdag 22. februar 2018 kl. 13-16 åbnes en tagdækket Bibliotekshave og nye studiefaciliteter - skabt i samarbejde med de studerende, der bruger biblioteket dagligt. Huset har gennemgået en omfattende renovering, hvor alle studiepladser er gentænkt for at skabe et attraktivt læringsrum for enkeltpersoner og grupper. Velkommen kl. 13 til indvielse.


8. januar 2018

STikprøvekontrol af 200.000 avissider SLUT

Det store avisdigitaliseringsprojekt lakker mod enden, og nu har vi også afsluttet den manuelle kontrol af de digitale avisfiler. I alt 200.000 af de mere end 35 mio. digitaliserede sider er blevet kontrolleret manuelt inden upload til Mediestream. Sideløbende med kvalitetskontrollen er der foretaget en automatisk kontrol. Tilsammen har kontrollerne fanget fejl i både originalmaterialet, dvs. aviserne og mikrofilmene, og i metadata (data om de data, der er på filerne) og i billedfiler. Læs mere på projektets blog avisdigitalisering.dk


3. januar 2018

TO-Årig Aftale mellem Bibliotek og Ministerium

Kulturministeriet og Det Kgl. Bibliotek har ved udgangen af 2017 indgået en rammeaftale for bibliotekets virksomhed i de kommende to år. Normalt er aftalen med ministeriet fireårig men på baggrund af sidste års fusion mellem de to nationale biblioteker i Aarhus (Statsbiblioteket) og i København (Det Kongelige Bibliotek), er der valgt en løsning, hvor aftalen løber i to år (2018-19) med henblik på at udvikle det fusionerede bibliotek.


30. august 2017

Rie takker af efter knap 55 år i Statens Tjeneste

Det Kgl. Bibliotek i Aarhus siger nu farvel til en kollega, der begyndte sin karriere på det daværende Statsbiblioteket i oktober 1962.

18. august 2017

Det Kgl. BIbliotek søger ny HR-CHef

Det Kgl. Bibliotek er i gang med en omfattende forandringsproces i kølvandet på fusionen af de fire tidligere institutioner Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek, Danmarks Kunstbibliotek og Det Administrative Bibliotek. Bibliotekets ledelse har netop besluttet, at der skal oprettes en ny stilling som HR-chef, der kommer til at spille en nøglerolle i udviklingen af Det Kgl. Bibliotek som en attraktiv arbejdsplads for alle bibliotekets medarbejdere. Stillingsopslag


27. juni 2017

VI ByGGER ET BEDRE BIBLIOTEK TIL DIG - Fase 3

Under denne overskrift fortsætter Det Kgl. Bibliotek i Aarhus med at forbedre studiemiljøet på Victor Albecks Vej 1. I øjeblikket nedbrydes en indbygget etage for at skabe plads til et helt nyt biblioteksrum på 1. sal i biblioteket. Det kan betyder larm undervejs, og ombygningen ligger derfor i sommerferieperioden #bedrebibliotek.


27. juni 2017

Ændrede Åbningstider i Sommerperioden

Det Kgl. Bibliotek i Aarhus har ændrede åbningstider i sommerferieperioden 1. juli til 12. august. Mandag - fredag: 8-16 og lørdag lukket. Læs mere om sommerens åbningstider.

24. maj 2017

AFLYST: Invitation til åbent bogtårn fredag 16. juni

Det Kgl. Bibliotek - Aarhus holder traditionen tro åbent bogtårn for alle interesserede i juni. I år er det fredag 16. juni i tidsrummet kl. 14-18, og der vil løbende være rundvisninger. De fremmødte kan nyde udsigten fra det 44 meter høje tårn og få en rundvisning blandt husets skjulte skatte. De kan også høre mere om bibliotekets virksomhed, der i Aarhus begyndte i 1902. Normalt er der ikke offentlig adgang til hverken magasiner eller udsigt. Rundvisere står parat til at guide folk fra kælder til kvist. Vi byder på en let forfriskning til de fremmødte før eller efter turen.

25. april 2017

Tæt på verdens ældste lydoptagelser af Mozart-opera?

Tirsdag 18. april 2017 havde konservator i Statens Mediesamling, Lars Hansen, fundet de hvide handsker frem. Den dag skulle han nemlig have fat i en de ældste medier i Nationaldiskoteket, mere præcist voksvalse nr. ti i Ruben-samlingen. Valsen indeholder en optagelse af operasanger Peter Schram (1819-1895), som synger to partifragmenter af ’Leporello’ fra Mozarts opera Don Juan. Optagelserne er muligvis verdens ældste optagelser af en opera af Mozart.

31. marts 2017

ALarm På Det Kgl. BIbliotek - AarhuS Kunne afBlæses med det Samme

Det Kgl. Bibliotek på Victor Albecks Vej 1 i Aarhus blev kort før kl. 12 i dag evakueret. Alarmen blev afblæst efter få minutter, og det var sikkert at vende tilbage til bygningen igen. Ingen personer kom til skade. Alarmen blev aktiveret pga. røg fra en mikrobølgeovn.


30. marts 2017

ADgang Til Historiske VEstindiske aviser

31. marts 2017 (Transfer Day) er det 100 år siden, Danmark overdrog De Dansk-Vestindiske Øer til USA. Overdragelsen markeres bl.a. med digitalisering og formidling af originalt kildemateriale fra danske kulturarvsinstitutioner. På The Virgin Islands / Jomfruøerne, som det hedder i dag, er der interesse for de dansk-vestindiske aviser, som supplerer en række andre historiske kilder, der nu er fornyet interesse for. 

20. marts 2017

KVINFOs biblioteksopgaver flyttes til Det Kgl. Bibliotek Fra 2018

Pressemeddelelse fra Kulturministeriet: Kulturminister Mette Bock har besluttet at lægge KVINFOs bibliotek og Det Kgl. Bibliotek sammen som led i konsolideringen af Kulturministeriets biblioteker. Sammenlægningen sker med virkning fra 1. januar 2018. Læs mere på kum.dk

15. marts 2017

Årsrapporten er nu godkendt og publiceret

Statsbibliotekets årsrapporten 2016 er nu godkendt af Kulturministeriet og kan ses her.

30. januar 2017

åbning af nye faciliteter Onsdag 8. febRuAR

Onsdag 8. februar 2017 ml. kl. 13-17 markerer Det Kgl. Bibliotek - Aarhus åbningen af 800 m2 nyt studiemiljø - skabt i samarbejde med de studerende, der bruger biblioteket dagligt.
Der bliver mulighed for fysisk aktivitet, afslapning og adspredelse.

2. januar 2017

Danmarks Nye Forsknings- og nationalbibliotek

Den 1. januar 2017 er Statsbiblioteket i Aarhus fusioneret med Det Kongelige Bibliotek i København. Danmarks Kunstbibliotek og Det Administrative Bibliotek skulle i forvejen sammenlægges med Det Kongelige Bibliotek ved årsskiftet og er derfor også en del af fusionen. Institutionerne samles under navnet Det Kgl. Bibliotek og er nu Danmarks nye forsknings- og nationalbibliotek.

8. december 2016

DEt KGL. BIBLIOtek bliver Nyt fælles navn

Pressemeddelelse: Kulturminister Mette Bock har besluttet, at det nye, samlede nationalbibliotek og Danmarks største forskningsbibliotek, som ser dagens lys per 1. januar 2017, skal bevare det historiske navn Det Kgl. Bibliotek.

2. december 2016

BemærK SÆrlige åbningstider I DECEMBER

Fredag 9. december lukker Statsbiblioteket kl. 14, og i slutningen af december er der også ændrede åbningstider på grund af jul og nytår.

10. oktober 2016

Kvindehistorisk samling får ny Adresse

Pressemeddelelse: I løbet af efteråret overtager Rigsarkivet ansvaret for 'Kvindehistorisk
Samling', som Statsbiblioteket har varetaget siden 1964. Samlingen består af cirka 450 hyldemeter arkivalier fra Dansk Kvindesamfund, Rødstrømpebevægelsen og andre kvindeorganisationer.

3. oktober 2016

Danskernes digitale hukommelse skal sikres

Pressemeddelelse: Danskernes digitale hukommelse skal sikres endnu bedre. Statsbiblioteket investerer yderligere i bevaring af den del af historien, der udspilles i de danske medier og på danske lydoptagelser. Engelske eksperter skal levere et system, der kan hjælpe med at løfte opgaven.

20. september 2016

Statsbibliotekets forskningsberetning 2015

Forskning i Information og medier samt et særligt fokus på forskning i bevaring af digitale medier kan du læse mere om i Statsbibliotekets forskningsberetning 2015, som nu er publiceret. Find den under Statsbiblioteket.dk/forskning

12. september 2016

Danmark får et samlet Nationalbibliotek

Kulturminister Bertel Haarder samler per 1. januar 2017 Danmarks to største national- og forskningsbiblioteker – Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek – i én organisation. Statsbibliotekets direktør, Svend Larsen, skal stå i spidsen for det nye bibliotek, der vil bevare sin fysiske placering i Aarhus og København.

9. september 2016

TO ÅRtiers kamp om Avislæsere og annoncer

Bogudgivelse: 'Beretningen om de danske aviser 1992-2011' udkommer 10. september 2016. Bogen er skrevet af tidligere chefredaktør Ole C. Jørgensen, der tegner et billede af en udfordrende periode for landets dagblade. Værket er udgivet for Statsbiblioteket og Dagspressen Fond af Syddansk Universitetsforlag og Statsbibliotekets direktør, Svend Larsen, har været sparringspartner for forfatteren.

7. september 2016

LÆSESALEN GENÅBNER MED Plads TIL 100

100 pladser er nu klar til publikum i Statsbibliotekets læsesal efter en stor renovering. 22 af pladserne er indrettet med hæve/sænkeborde. At kunne tilbyde fleksible læsepladser, hvor man selv kan tilpasse bordet til individuelle behov, har længe stået på husets ønskeliste og er også blevet nævnt af brugerne i flere undersøgelser.

13. juli 2016

Mød op og få fri ONLINE adgang til ET væld af aviser, tv og radio I Mediestream

Vil du finde i information i en række danske aviser udgivet efter 1916, eller skal du nærstudere en tv-udsendelse fra DR eller TV2, så husk at du blot kan du møde op på Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek eller Det Danske Filminstitut. Så kan du få adgang til det meste af dette via tjenesten Mediestream. Opstillede pc'er forbeholdt publikum gør det muligt at dykke godt og grundigt i skatte fra vores fælles kulturarv. Digitaliserede aviser udgivet før 1916 kan du øvrigt frit både søge i og læse hjemmefra.


13. juni 2016

EFTERLYSNING AF 200 år GAMLE AVISER GAV POTE

I  midten af maj måned 2016 efterlyste vi årgange af Lolland-Falsters Stiftstidende. Til vores store glæde – og overraskelse – blev vi kort tid efter kontaktet af Maribo Bibliotek. De havde faktisk nogle af de manglende årgange stående. Vi har derfor nu modtaget tre bind aviser med årgangene 1809-11. Vi er rigtig glade for, at vores efterlysning gav resultat, og vi takker mange gange for donationen.


10. juni 2016

Bibliotekerne til debat på #FMDk

Igen i år sætter en række biblioteksorganisationer fokus på de danske folkebibliotekers opgaver og roller ved debatter på Folkemødet på Bornholm. Under det fælles navn BibZonen bliver der diskussioner om emner som digitalisering, public service og læring. Centralbibliotekerne, Bibliotekschefforeningen, Det Kongelige Bibliotek, Tænketanken Fremtidens Biblioteker, Bibliotekarforbundet og Statsbiblioteket står bag BibZonen, der i år har til huse i Kulturens Telt (G27) på indermolen i Allinge. Alle events finder sted lørdag 18. juni.

10. juni 2016

StatsBibliotekets Læsesal udvides med 26 pladser

26 nye og ekstra pladser i læsesalen - heraf 22 pladser med hæve-sænkeborde, så de kan indstilles helt efter brugernes behov. Det bliver resultatet af en omfattende renovering af Statsbibliotekets læsesal i sommerferieperioden 2016. Læsesalen holder lukket fra 27. juni på grund af ombygningen.

27. maj 2016

Invitation til åbent bogtårn fredag 17. juni 2016

Statsbiblioteket har 114 års fødselsdag, og det fejrer vi med åbent hus for alle interesserede. Du kan nyde udsigten fra bogtårnet og få en rundvisning blandt husets skjulte skatte samt høre mere om Statsbibliotekets virksomhed, der begyndte i 1902. Det foregår fredag 17. juni i tidsrummet kl. 14-18, og der vil løbende være rundvisninger. Vi byder på en let forfriskning til de fremmødte før eller efter turen.Normalt er der ikke offentlig adgang til hverken tårnets samlinger eller udsigten.

27. maj 2016

Statsbiblioteket søger nyt system til bevaring af digitale metadata - offentligt udbud

Statsbiblioteket har gennemført et analyseprojekt for at afdække, hvilke muligheder der er for at finde et nyt system til bevaring af bibliotekets digitale metadata - beskrivelse af analysearbejdet. Flere forskellige muligheder og systemer har været i spil i analysefasen og både kommercielle og open source produkter er blevet evalueret. Resultatet af evalueringen er blevet, at open source produkterne på nuværende tidspunkt vil kræve for mange ressourcer for at opfylde Statsbibliotekets krav til en metadata løsning, mens der har vist sig at være kommercielle løsninger, der kan dække disse behov. Statsbiblioteket har derfor valgt at gennemføre et udbud. Udbuddet vil blive gennemført som et offentligt udbud og forventes annonceret ca. 1. juli 2016.

23. maj 2016

Nu OVer 20 Mio. HIstoriske avissider Online

Du kan nu søge i 20.244.688 digitaliserede og historiske sider på Mediestream Aviser. Statsbiblioteket har netop i dag krydset 20 mio. sider i tjenesten som følge af det store digitaliseringsprojekt, hvor vi frem mod 2017 digitaliserer i alt 32 mio. sider. I Mediestream er der fri online adgang for alle til at læse i aviser udgivet før 1. januar 1917. Du kan dog søge frit søge i alle aviser fra 1666 og frem til nutiden. Følg digitaliseringen på avisdigitalisering.dk.

12. maj 2016

Enestående samling af danske aviser fylder 100 ÅR

Pressemeddelelse: Det er 100 år siden, den daværende danske Rigsdag besluttede, at det var væsentligt at samle og bevare de danske aviser i Aarhus. Statsbiblioteket fik den vigtige opgave, som biblioteket kan fejre jubilæum for tirsdag 17. maj 2016. Statens Avissamling tæller nu over 75 mio. avissider fordelt på 991 titler. Samlingen har bevaret alle landsdækkende og lokale aviser fra 1666 og frem.

27. april 2016

Vi digitaliserer NU Danmarks ældste avis

I dag sender Statsbiblioteket nye titler til digitalisering, og denne gang har vi bl.a. udvalgt Den Danske Mercurius, den ældste avis i bibliotekets samling. Den ældste årgang, som vi hidtil har digitaliseret, er fra 1749. Med digitaliseringen af Den Danske Mercurius kommer vi tilbage til aviser udgivet i 1666. Titlen er helt fri for rettigheder og bliver dermed fuldt tilgængelig for alle interesserede i Mediestream Aviser.

27. april 2016

AARHUS' Borgmester Jacob Bundsgaard besøger Statsbiblioteket

Pressemeddelelse: Tirsdag 3. maj skifter borgmester Jacob Bundsgaard (S) rådhustårn ud med bogtårn, når han lægger vejen forbi Statsbiblioteket. I løbet af besøget vil borgmesteren blive præsenteret for nogle af Statsbibliotekets mange projekter. Han kommer blandt andet til at møde en gruppe frivillige lektiehjælpere fra Lektier Online.

22. marts 2016

DEL DINE IDÉER OM ET BEDRE BIBLIOTEK med os

Vi har i løbet af det seneste års tid flyttet rundt på nogle funktioner for at give mere plads til publikum og dermed bedre plads til dig. Snart kommer der yderligere 400 kvadratmenter i Statsbibliotekets 1. kælder, men hvad har DU brug for. Del dine idéer med os!

3. marts 2016

FOREDRAG PÅ STATSBIBLIOTEKET: SÅDAN ÆNDREDE GUNNAR 'NU' HANSEN SPORTS-REPORTAGEN

Med udviklingen af radioen fik danskerne en helt ny form for sportsformidling. Den slog dog først for alvor igennem med Gunnar Hansens reportager fra OL i Berlin 1936 og London 1948. Foredraget foregår på Statsbiblioteket, torsdag 10. marts kl. 16. Det er gratis at deltage men tilmeld dig venligst på mediesamlingen@statsbiblioteket.dk. Foredraget byder på eksempler fra bibliotekets samlinger, herunder lydklip og historiske avissidder.

19. februar 2016

STatsbiblioteket lukker midlertidigt ned for alle IT-SYSTEMER 4. - 7. marts PGA. SERVERFLYTNING

Statsbiblioteket lukker for samtlige it-systemer fra fredag 4. marts kl. 18 til mandag 7. marts kl. 12. I omtalte tidsrum vil det ikke være muligt at søge eller bestille materialer, og lørdag 5. marts holder biblioteket også lukket for publikum på Victor Albecks Vej 1. Efter nedlukningen er der desværre en periode med forlænget ekspeditionstid.

29. januar 2016

UDVIKLING AF Nyt musiktilbud fra bibliotekerne

Parterne bag Bibzoom og eMusik har besluttet at udvikle et nyt fælles digitalt musiktilbud fra bibliotekerne i samarbejde med Danskernes Digitale Bibliotek (DDB). Ved Bibliotekschefforeningens årsmøde 11. februar 2016 præsenterer initiativtagerne ideen og inviterer til deltagelse i det fremtidige arbejde.

21. januar 2016

NY ETAGE Snart KLAR TIL STATSBIBLIOTEKETS PUBLIKUM

Mandag 25. januar kl. 10 får publikum adgang til nye faciliteter: tekøkken, spiserum, flere toiletter og baderum. Under overskriften 'Vi bygger et bedre bibliotek til dig', er vi nu klar til at præsentere en række tilbud, som bl.a. har været efterspurgt i husets brugerundersøgelser.

13. januar 2016

Statsbibliotekets forskningsberetning 2014

Forskning i Information og medier samt et særligt fokus på forskning i bevaring af digitale medier kan du læse mere om i Statsbibliotekets forskningsberetning 2014, som nu er publiceret. Find den under Statsbiblioteket.dk/forskning

5. januar 2016

BEsØGSREKORD På STATSBIBLIOTEKET I 2015

Sidste år fik Statsbiblioteket 429.421 besøg. Det er 8.200 flere end i 2014. Rekorden bliver sat i et år, hvor biblioteket fra september udvidede åbningstiden med tre timer om ugen, men også i et år med meget byggestøj på grund af et stort ombygningsprojekt.

29. december 2015

Søg I MERE END 9,3 mio. Historiske avissider

I Mediestream kan du nu søge efter informationer i mere end 9, 3 mio. historiske, danske avissider, som Statsbiblioteket har digitaliseret. Frem mod 2017 digitaliserer vi op mod 32 millioner sider. Søg selv blandt aviserne eller følg projektet på avisdigitalisering.dk.

10. december 2015

Søg I mere end 7,4 mio. Historiske avissider

I Mediestream kan du nu søge i mere end 7, 4 mio. historiske, danske avissider, som Statsbiblioteket har digitaliseret. Frem mod 2017 digitaliserer vi op mod 32 millioner sider.
Søg i aviserne eller følg projektet på avisdigitalisering.dk.

26. november 2015

'Fatale konsekvenser af ændret lov'

PRESSEMEDDELELSE: 'Som repræsentanter for væsentlige danske kunst-, kultur- og forskningsinstitutioner vil vi på det kraftigste appellere til, at der ikke gennemføres ændringer af fondsbeskatningsloven'. Sådan skriver en række chefer for de danske kulturinstitutioner i dag.

26. november 2015

'BESPARELSER SVÆKKER NATIONALBIBLIOTEKERNE'

FAGBLAD: 'Besparelser svækker nationalbibliotekerne'. Bibliotekarforbundets fagblad 'Perspektiv'sætter nu fokus på de besparelser inden for kulturområdet, der også berører Statsbiblioteket. Læs interview med direktør Svend Larsen i bladet.

20. november 2015

30.000 historiske AVISSider håndteres dagligt

Avisdigitalisering: Hver eneste dag ruller der omtrent 30.000 avissider fra den eksterne leverandør, Ninestars, ind på Statsbibliotekets servere, og det er sin sag at holde styr på it-infrastrukturen, der skal til for at følge med. Siderne ruller ind i klumper på cirka 10.000-15.000 sider, svarende til en kasse med mikrofilm. Følg med på avisdigitalisering.dk

11. november 2015

Digitalisering: Billedkvalitet er også vigtig

Video: I arbejdet med at digitalisere aviser har vi ikke kun fokus på, at teksterne skal kunne læses, selv om det selvfølgelig er meget væsentlig med tegngengivelsen. Lige så vigtigt er det, at billeder fremstår i en kvalitet som som giver det rette indtryk af de historiske avissider. Specialkonsulent på Statsbiblioteket, Toke Eskildsen, fortæller hvordan og hvorfor.

30. oktober 2015

1100 '78'ere' sendt til digitalisering

Statsbiblioteket har en meget stor analog samling af audiovisuelle materialer. Der er gamle videobånd i alverdens formater og plader i alle størrelser og materialer. På trods af at der passes godt på det, holder det ikke evigt. Derfor er en del af materialet forleden pakket sammen og sendt til digitalisering.

29. oktober 2015

Flere lokalaviser sendt til digitalisering

Så blev det tid til at tage en tur til både Esbjerg og Hillerød. Vi digitaliserer nu historiske sider fra Vestkysten: 6. maj 1918 – 12. januar 1991 og for Frederiksborg Amts Avis gælder det perioden 1. oktober 1874 – 30. juni 2009. Følg digitaliseringen på avisdigitalisering.dk

15. oktober 2015

BIG DATA MØDER DANSK KULTURARV

Pressemeddelelse: Det nye Kulturarvscluster på Statsbiblioteket giver forskere adgang til analysere og behandle millioner af tv- og radioudsendelser, hjemmesider og historiske aviser. Dermed får nye forskningsområder del i store big data-muligheder. Etableringen af supercomputeren sker i samarbejde med DeIC (Danish e-Infrastructure Cooperation).

14. oktober 2015

VI bygger et bedre bibliotek til dig ...

Statsbiblioteket er gået i gang med at udvide og opdatere publikums- og studiefaciliteter. Tekøkken - hvor brugerne kan opvarme egen mad, ny cafe og bedre studiepladser er på trapperne i bogstaveligste forstand. Lige nu forlænges trappen fra forhallen nemlig ned i kælderen, hvor vi er i gang med at etablere mere plads til bibliotekets publikum.

17. september 2015

Midtjyllands AVIS 1857-2009 digitalisereS Nu

Så blev det tid til at tage turen til det midtjyske. Vi har nemlig sendt endnu en ny titel af sted til digitalisering- Midtjyllands Avis: 6. maj 1857 – 31. december 2009. Følg digitalisering af 32 mio. historiske avissider på avisdigitalisering.dk


11. september 2015

KONFerence Om Læring og ONline LEKTIEHJÆLP

Torsdag 5. november sætter Lektier Online og Statsbiblioteket fokus på online læring og lektiehjælp. Forskere fra Syddansk Universitet præsenterer resultaterne af to forskningsprojekter, der har undersøgt, hvordan elever og lektiehjælpere arbejder sammen i Lektier Onlines digitale lektierum. Resultaterne dokumenterer bl.a. læringspotentialet i det uformelle online læringsrum.

9. september 2015

CYKLENDE BIBLIOTEKARER BESØGER Aarhus

Under overskriften ”New Nordic” er 80 bibliotekarer fra 20 lande i øjeblikket ude på cykeltur fra Norge via Sverige til Danmark. Den cyklende bibliotekskonference går under navnet Cycling for Libraries og har været en årlig tradition siden starten i 2011, hvor en gruppe finske bibliotekarer fik idéen. Torsdag 10. september ca. kl. 14 kommer den cyklende konference forbi Statsbiblioteket, hvor vi ser frem til at byde velkommen.

24. august 2015

Folkebiblioteker Indbydes til kontaktdaG 2015

Bliver vi klogere af mere information? Med et oplæg til årets Kontaktdag om den informationsverden, vi alle befinder os i, vil b.la andre Professor Vincent F. Hendricks, der er leder af det nyoprettede Center for Information og Boblestudier ved KU, gøre os klogere men måske også mere forvirrede. Målgruppe for kontaktdagen er medarbejdere og chefer på folkebibliotekerne. Dagen afsluttes med et besøg på Dokk1.


21. august 2015

Kunstværker i STatsbibliotekets hovedbyGning

Statsbibliotekets mest kendte kunstværk er sandsynligvis 'Det stjålne alfabet' af Poul Pedersen. Men hovedbygningen på Victor Albecks Vej i Aarhus C huser også en række andre værker.

24. juli 2015

ENDNU EN EFTERSPURGT AVIS på VEJ PÅ NETTET

Dagbladet Aktuelt, der udkom for sidste gang i april 2001, er nu på vej i digitaliseret version. Avisen nåede at udkomme i knap 130 år. Vi modtager en del henvendelser fra brugere, der gerne vil tilgå Aktuelt (tidligere også udgivet med titlerne Det Fri Aktuelt, Social-Demokraten og Socialisten), så vi ser frem til at give adgang til avisen i Mediestream Aviser. Læs mere om titler på vej på nettet på avisdigitalisering.dk.

10. juli 2015

Lang Lørdag fra SEptember 2015

Fra lørdag 5. september i år udvider Statsbiblioteket åbningstiden om lørdagen med tre timer. Fremover er der åbent fra 10 til 16. Bibliotekets nuværende åbningstid om lørdagen er 11 til 14. Undtagen om sommeren hvor vi holder lørdagslukket. Gentagne ønsker fra publikum - som fremgår af vores løbende brugerundersøgelser - om længere åbningstid -  betyder, at vi nu gør forsøget og forlænger lørdagen. Forsøget evalueres efter et år.

29. juni 2015

Bevaring af Danmarks digitale historie fejrer 10 år

Det er i år 10 år siden Netarkivet startede sin første høstning af den danske del af internettet. Det skete 1. juli 2005, hvor Pligtafleveringsloven nu også omfattede materiale, som offentliggøres i elektroniske kommunikationsnetværk (Internettet). Netarkivet, som er et samarbejde mellem Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket, har til formål at indsamle og bevare den danske kulturarv, som den ser ud på internettet.

19. juni 2015

10 Mio. Historiske Avissider NU digitaliseret

Avisdigitaliserings-projektet har netop rundet en af de større milepæle i projektet. Statsbiblioteket har digitaliseret mere end 10 mio. avissider og er også begyndt at digitalisere Berlingske fra 1749 og frem. Efterhånden som aviserne bliver tilgængelige i tjeneste Mediestream Aviser, kan brugerne søge i aviser fra de seneste 350 år.

18. juni 2015

Masser af BiblioteksDEBAT på BornholM

Det var på alle måder et fantastisk folkemøde for bibliotekerne; Bibzonen havde fuldt hus til arrangementerne, og der blev sat markant fokus på bibliotek, demokrati og læring.

9.juni 2015

KOM Bag kulisserne i BogtårNet ONsdag 17. juni

Statsbiblioteket har 113 års fødselsdag, og det fejrer vi med åbent hus for alle interesserede. Du kan nyde udsigten fra bogtårnet og få en rundvisning blandt husets skjulte skatte samt høre mere om Statsbibliotekets virksomhed, der begyndte i 1902. Det foregår onsdag 17. juni i tidsrummet kl. 15-19. Der vil løbende være rundvisninger. Normalt er der ikke offentlig adgang til hverken tårnets samlinger eller udsigten.

1. juni 2015

100-året for Kvinders VAlgret fejres

Statsbiblioteket har gennem hele 2015 leveret materialer - fx kopier af fotos og plakater fra Kvindehistorisk Samling - til brug for fejring af og formidling af 100-året for danske kvinders valgret. På fredag 5. juni, grundlovsdag, fejres 100-året.

29. maj 2015

SUperComputer styrker Forskning I kuLTURARV

DeIC (Danish e-Infrastructure Cooperation) og Statsbiblioteket har netop indgået aftale om  etablering af DeIC Nationale Kulturarvscluster, Statsbiblioteket. Det nationale kulturarvscluster er en supercomputer med adgang til Statsbibliotekets digitale kulturarvsmaterialer. Kulturarvsclusteret benytter de meste moderne teknologier inden for data science og giver for første gang mulighed for at lave big data forskningsprojekter i digital dansk kulturarv.

22. maj 2015

BiBLIOTEKERNE Klar til BORNHOLM

Vi sætter fokus på Biblioteker, Læring og Demokrati, når Statsbiblioteket og partnere igen er at finde til årets udgave af Folkemødet på Bornholm. Clement Kjersgaard styrer os som sædvanligt gennem de aktuelle biblioteksdebatter. Se hele programmet

8. maj 2015

Studie- og forskningsservice på Statsbiblioteket har netop redigeret seneste nummer af Nyhedsbrev til Arts. Denne gang sætter vi fokus på arkiver i ord, lyd og billeder. Desuden gør vi vanen tro opmærksom på gode, nye opslagsværker - i dette nummer om etik, filosofi og islam-studier samt søsætning af nye digitale services. Læs hele nyhedsbrevet på library.au.dk/nyhedsbreve/arts/.

Foto: Martin Lund

9. april 2015

Nu er der officielt åbnet for online adgang til historiske aviser fra 350 år i Mediestream Aviser. Kultuministeren blev første bruger. Se åbningen (YouTube). Læs mere om Mediestream Aviser. Brug adgangen statsbiblioteket.dk/mediestream/avis!

8. april 2015

Hør KLaus RiFbjerg læse egne digTE

Statsbiblioteket og Gyldendal udgav i november 2014 oplæsninger af Klaus Rifbjerg som e-bøger og som cd-udgivelse. Valget faldt på på Klaus Rifbjergs tre tidlige hovedværker: Under vejr med mig selv (1956), Konfrontation (1960), og Amagerdigte (1965). Her møder man for første gang de centrale temaer i Rifbjergs forfatterskab. Udgivelsen er et bidrag til Statsbibliotekets forskningsstrategi om at styrke den forskningsbaserede formidling af kulturarven.

1. april 2015

NYT OM DIGITALISERING AF DANSKE AVISER

I den seneste udgave af Statsbibliotekets avis DenGANG fortæller vi nyt om digitalisering af 32 millioner historiske avissider. Se hvad kulturminister Marianne forventer af den nye tjeneste 'Mediestream Aviser', der giver adgang til historiske aviser fra 350 år. Læs også hvordan bl.a. Information, Jyllands-Posten og Nordjyske Medier vil bruge de nye digitale kopier af de aviser, der tidligere kun er udkommet på papir.

Pressefoto: Nicolas Tobias Følsgaard

31. marts 2015

KULTURMINISTEREN ÅBNER 'MEDIESTREAM AVISER'

Torsdag 9. april åbner Marianne Jelved for Mediestream Aviser - en ny digital indgang til historiske avissider. En særbevilling på finansloven og aftaler med en række danske bladhuse betyder, at der nu bliver lettere adgang til viden om danskernes historie via de aviser, som tidligere kun blev udgivet på papir og kun kunne læses via mikrofilm. Nu kan alle snart søge i materialet hjemmefra. Når tjenesten åbner vil der være ca. en million sider. Frem mod 2017 vil der blive adgang til 32 mio. sider.