Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / Om biblioteket / Nyheder / Det Kgl. Bibliotek i Aarhus har vundet pris for nyt læringsmiljø
Navigation
 

Det Kgl. Bibliotek i Aarhus har vundet pris for nyt læringsmiljø

Udgivet 4. oktober 2018

Af Ulla Sylvestersen

Onsdag 3. oktober blev det offentliggjort, at Det Kgl. Bibliotek i Aarhus er kåret til den prestigefulde pris Årets skolebyggeri 2018. En titel vi er meget beærede over og virkelig glade for at modtage.

Prisen uddeles hvert år til nybygning eller renovering af en spændende skole eller et læringsmiljø, der har gjort noget ekstraordinært og skelsættende. Og det er præcis, hvad vi også selv har ønsket at gennemføre med det nyetablerede læringsmiljø på Det Kgl. Bibliotek i Aarhus.

I sin takketale fortalte rådgivende arkitekt Anna Kathrine Bisgaard fra Arkitema, hvordan det unikke forløb og formidable samarbejdede med Det Kgl. Bibliotek krævede “blod, sved og mock-ups”. Både indretning, materialer og lysopsætning blev afprøvet i 1:1 for at sikre det ønskede resultat.

I sin bedømmelse fremhævede juryen projektets nyskabende måde at tænke læringsmiljø på. Med et ønske om at sætte fokus på, at gode og velfungerende omgivelser giver langt bedre resultater, hentede biblioteket prisen hjem.

Brugerne har også taget godt imod. Hvor Det Kgl. Bibliotek i Aarhus i perioden januar til september 2017 havde 315.621, besøg har der i år været 377.314.

Tankerne bag det nye læringsmiljø

Med sin placering i toppen af Universitetsparkens kuperede landskab, der på smukkeste vis binder de enkle og funktionalistiske gulstensbygninger sammen, ligger ‘Bogtårnet’ som bibliotekets vartegn. Gennem de sidste tre år har bibliotekets publikumsfaciliteter gennemgået en eventyrlig forvandling med største respekt for bygningen og dens karakter.

Med udgangspunkt i dybdegående brugerinddragelse er en ekstra etage inddraget og konverteret til de studerendes Tænkepause. Mellem bordtennisbord, gaming og massagestole bugter sig et organiskformet egetræsgulv, der skaber rumligheder for ophold og faglighed.

Over samtlige fire etager med studiefaciliteter, strækker sig en reol, der læner sig op mod bogtårnet som et billede på de skatte, bibliotekets lukkede magasiner rummer. På første sal er der med Bibliotekshaven etableret en mindful oase med høje træer og rindende vand. Med denne forvandling er der på Det Kgl. Bibliotek skabt et enestående og virkelig attraktivt studie- og læringsmiljø, der som det eneste sted på campus, danner rammen om de studerendes møde på tværs af studieretninger.

Med prisen som Årets skolebyggeri ønsker dommerpanelet at udbrede kendskabet til, hvor vigtigt et godt og varieret læringsmiljø er, og at det med fordel kan rumme meget andet end studiepladser.

Allerede nu har mange besøgt Det Kgl. Bibliotek i Aarhus i fagligt regi. Kåringen skulle gerne medvirke til, at endnu flere med relation til skolebyggeri, ser potientialet i den nye måde at tænke læringsmiljø på. Med titlen som Årets skolebyggeri slås det fast, at der er tale om et projekt, der til fulde er lykkes.